Tartaletki z bobem i boczkiem
Nie uwierzysz jakie pyszne, dopóki nie spróbujesz

Składniki
- 200 g mąki
- 100 g masła
- szczypta soli
- jajko, roztrzepane
- 1-2 łyżki zimnej wody
- FARSZ:
- szklanka ugotowanego, obranego bobu
- 4 plasterki wędzonego boczku
- 4 kępki młodego szpinaku
- 4 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- kilka gałązek tymianku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
1. Wymieszaj mąkę, szczyptę soli i masło. Następnie dodaj jajko i wodę. Zagnieć gładkie ciasto i uformuj w kulę. Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na godzinę. 2. Rozgrzej piekarnik do 160 st. C. Przygotuj 4 foremki do tartaletek i lekko je natłuść. 3. Podziel ciasto na 4 części. Rozwałkuj na podsypanym mąką blacie. 4. Wyklej ciastem foremki. Ponakłuwaj ciasto i przykryj kawałkami papieru do pieczenia. Obsyp papier suchym grochem. Wstaw do piekarnika i piecz 10 minut. 5. Wymieszaj jajka z mlekiem, przypraw do smaku. Opłucz szpinak, oddziel liście od łodyżek. Pokrój boczek. 6. Wyjmij podpieczone ciasto z piekarnika, usuń papier i groch. Poukładaj na cieście: bób, boczek, liście i łodyżki szpinaku. Zalej tartaletki masą jajeczną. Wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut (jajka muszą się ściąć). Pod koniec obsyp tartaletki gałązkami tymianku.