Reklama

Reklama

Tartaletki z bobem i boczkiem

Nie uwierzysz jakie pyszne, dopóki nie spróbujesz

Czas przyrządzenia: 30 minut
Składniki dla: 4 porcje

Składniki

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • jajko, roztrzepane
  • 1-2 łyżki zimnej wody
  • FARSZ:
  • szklanka ugotowanego, obranego bobu
  • 4 plasterki wędzonego boczku
  • 4 kępki młodego szpinaku
  • 4 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • kilka gałązek tymianku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

1. Wymieszaj mąkę, szczyptę soli i masło. Następnie dodaj jajko i wodę. Zagnieć gładkie ciasto i uformuj w kulę. Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na godzinę. 

2. Rozgrzej piekarnik do 160 st. C. Przygotuj 4 foremki do tartaletek i lekko je natłuść. 

3. Podziel ciasto na 4 części. Rozwałkuj na podsypanym mąką blacie. 

4. Wyklej ciastem foremki. Ponakłuwaj ciasto i przykryj kawałkami papieru do pieczenia. Obsyp papier suchym grochem. Wstaw do piekarnika i piecz 10 minut. 

5. Wymieszaj jajka z mlekiem, przypraw do smaku. Opłucz szpinak, oddziel liście od łodyżek. Pokrój boczek. 

6. Wyjmij podpieczone ciasto z piekarnika, usuń papier i groch. Poukładaj na cieście: bób, boczek, liście i łodyżki szpinaku. Zalej tartaletki masą jajeczną. Wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut (jajka muszą się ściąć). Pod koniec obsyp tartaletki gałązkami tymianku. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje