Tartaletki z bobem i boczkiem
Nie uwierzysz jakie pyszne, dopóki nie spróbujesz
Sposób przygotowania
1. Wymieszaj mąkę, szczyptę soli i masło. Następnie dodaj jajko i wodę. Zagnieć gładkie ciasto i uformuj w kulę. Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na godzinę.
2. Rozgrzej piekarnik do 160 st. C. Przygotuj 4 foremki do tartaletek i lekko je natłuść.
3. Podziel ciasto na 4 części. Rozwałkuj na podsypanym mąką blacie.
4. Wyklej ciastem foremki. Ponakłuwaj ciasto i przykryj kawałkami papieru do pieczenia. Obsyp papier suchym grochem. Wstaw do piekarnika i piecz 10 minut.
5. Wymieszaj jajka z mlekiem, przypraw do smaku. Opłucz szpinak, oddziel liście od łodyżek. Pokrój boczek.
6. Wyjmij podpieczone ciasto z piekarnika, usuń papier i groch. Poukładaj na cieście: bób, boczek, liście i łodyżki szpinaku. Zalej tartaletki masą jajeczną. Wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut (jajka muszą się ściąć). Pod koniec obsyp tartaletki gałązkami tymianku.