Tartaletki z dynią i fetą
Pyszna przekąska.

Składniki:
Ciasto: - 400 g mąki, - 125 g masła, - 1 jajko, - 2 - 3 łyżki zimnej wody, - sól, pieprz, - tłuszcz do posmarowania foremek, - 2-3 łyżki mąki do posypania foremek Nadzienie: - 1 kg dyni, - 150 g sera feta, - 20 czarnych drylowanych oliwek,- 1 ząbek czosnku, - 2 jajka, - sok z połówki cytryny, - 125 ml śmietany, - oliwa z oliwek, - sól, pieprz, curry
Przygotowanie:
Dynię obrać, miąższ pokroić w drobne kawałki i dusić do miękkości przez ok. 20 minut na odrobinie rozgrzanej oliwy, często mieszając. W czasie gdy dynia się dusi, z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Uformować w kulę i włożyć do lodówki. Gdy dynia ostygnie, zmiksować ją dokładnie. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę soli, pamiętając, że feta jest bardzo słona, pieprz, curry, roztrzepane jajka, śmietanę, sok z połówki cytryny i dokładnie wymieszać. Następnie połączyć z pokrojonymi drobno czarnymi oliwkami. Fetę pokroić w drobne kostki. Ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim nasmarowane tłuszczem i wysypane mąką foremki do tartaletek. Nakłuć w kilku miejscach i podpiekać w temepraturze 180 stopni przez 5-7 minut. Na ciasto wyłożyć nadzienie i do każdej tartaletki wrzucić kilka malutkich kostek fety. Piec dalsze 20 minut. Podawać na ciepło. Czas przygotowania: 90 minut Ilość porcji: 6
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!".