Tartaletki z gorgonzolą i borowikami

Szlachetny ser, aromatyczne dodatki, wonne przyprawy i kruche ciasto... Czego chcieć więcej?

Składniki:

  • 25 dag sera gorgonzola (ew. innego z niebieską pleśnią)
  • 30 dag mąki pszennej,
  • 15 dag masła
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 3 dag suszonych borowików
  • 40 dag pomidorków
  • 10 dag śmietany kremówki
  • 1 marchewka
  • 5 dag włoskich orzechów
  • 1 op. mieszanki różnych sałat
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 3 łyżki oliwy
  • mielona gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do foremek

Reklama

Przygotowanie:

1. Grzyby zalej przegotowaną i wystudzoną wodą. Odstaw na ok. 30 minut do namoczenia. Potem odcedź je, osącz i drobno posiekaj. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj masło pokrojone na kawałeczki i szczyptę soli. Składniki posiekaj, a kiedy powstaną grudki, dodaj 3 łyżki zimnej wody i żółtka. Zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.

2. Jajka wymieszaj ze śmietaną. Przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Z placka wytnij 8 krążków. Foremki do tarteletek posmaruj tłuszczem. Spód i brzegi foremek wylep krążkami ciasta. Dobrze dociśnij je dłonią do brzegów.

3. Ser pokrój w kosteczkę. Na spodzie tarteletek ułóż grzyby, pomidorki i ser. Zalej masą jajeczną. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz przez 25 -35 minut. Marchewkę obierz, zetrzyj. Orzechy posiekaj. Liście sałat wymieszaj z orzechami i marchewką. Ocet utrzyj z musztardą i oliwą. Przypraw solą i pieprzem. Sosem polej sałatkę.

Podawaj ją jako dodatek do tarteletek

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje