Tartaletki z gorgonzolą i borowikami
Szlachetny ser, aromatyczne dodatki, wonne przyprawy i kruche ciasto... Czego chcieć więcej?

Składniki:
- 25 dag sera gorgonzola (ew. innego z niebieską pleśnią)
- 30 dag mąki pszennej,
- 15 dag masła
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 3 dag suszonych borowików
- 40 dag pomidorków
- 10 dag śmietany kremówki
- 1 marchewka
- 5 dag włoskich orzechów
- 1 op. mieszanki różnych sałat
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 3 łyżki oliwy
- mielona gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- tłuszcz do foremek
Przygotowanie:
1. Grzyby zalej przegotowaną i wystudzoną wodą. Odstaw na ok. 30 minut do namoczenia. Potem odcedź je, osącz i drobno posiekaj. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj masło pokrojone na kawałeczki i szczyptę soli. Składniki posiekaj, a kiedy powstaną grudki, dodaj 3 łyżki zimnej wody i żółtka. Zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.
2. Jajka wymieszaj ze śmietaną. Przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Z placka wytnij 8 krążków. Foremki do tarteletek posmaruj tłuszczem. Spód i brzegi foremek wylep krążkami ciasta. Dobrze dociśnij je dłonią do brzegów.
3. Ser pokrój w kosteczkę. Na spodzie tarteletek ułóż grzyby, pomidorki i ser. Zalej masą jajeczną. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz przez 25 -35 minut. Marchewkę obierz, zetrzyj. Orzechy posiekaj. Liście sałat wymieszaj z orzechami i marchewką. Ocet utrzyj z musztardą i oliwą. Przypraw solą i pieprzem. Sosem polej sałatkę.
Podawaj ją jako dodatek do tarteletek