Tartaletki z kremem i słonym karmelem
Wspaniały deser, w sam raz do porannej kawy
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Natłuść foremki do muffinek.
2. Rozwałkuj ciasto i oprósz je cukrem pudrem. Zwiń w ciasny rulon i włóż do lodówki na 10 minut.
3. Podziel rulon na 12 części. Każdą z nich umieść między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkuj do średnicy 12 cm. Wyłóż ciastem foremki i wstaw je do lodówki na 30 minut.
4. Przykryj ciasto w foremkach kawałkami papieru do pieczenia i obsyp suchą fasolą lub ryżem. Piecz 10-12 minut. Usuń papier z fasolą i piecz 8 minut. Ostudź tartaletki.
5. W rondelku zagotuj śmietanę.W misce żaroodpornej zmiksuj jajka,cukier i esencję waniliową. Miksując dalej, dodaj gorącą śmietanę.Wylej na ciasto, piecz 15 minut.
6. Na sos przełóż wszystkie składniki do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Gotuj 3-4 minuty, aż sos zbrązowieje i zgęstnieje. Dodaj szczyptę soli.
7. Każdą tartaletkę udekoruj plasterkami banana i wiórkami czekolady. Skrop sosem karmelowym.