Tartaletki z kremem i słonym karmelem
Wspaniały deser, w sam raz do porannej kawy

Składniki
- porcja kruchego ciasta
- 2 łyżki cukru pudru
- 2/3 szklanki kremówki, ubitej
- 2 jajka
- łyżka cukru
- łyżeczka esencji waniliowej
- banan, pokrojony w plasterki
- 2 łyżki startej czekolady
- SOS KARMELOWY
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- 60 g masła
- szczypta soli
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Natłuść foremki do muffinek. 2. Rozwałkuj ciasto i oprósz je cukrem pudrem. Zwiń w ciasny rulon i włóż do lodówki na 10 minut.3. Podziel rulon na 12 części. Każdą z nich umieść między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkuj do średnicy 12 cm. Wyłóż ciastem foremki i wstaw je do lodówki na 30 minut.4. Przykryj ciasto w foremkach kawałkami papieru do pieczenia i obsyp suchą fasolą lub ryżem. Piecz 10-12 minut. Usuń papier z fasolą i piecz 8 minut. Ostudź tartaletki. 5. W rondelku zagotuj śmietanę.W misce żaroodpornej zmiksuj jajka,cukier i esencję waniliową. Miksując dalej, dodaj gorącą śmietanę.Wylej na ciasto, piecz 15 minut.6. Na sos przełóż wszystkie składniki do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Gotuj 3-4 minuty, aż sos zbrązowieje i zgęstnieje. Dodaj szczyptę soli.
7. Każdą tartaletkę udekoruj plasterkami banana i wiórkami czekolady. Skrop sosem karmelowym.