Tartaletki z orzechami
Deser idealny!

Składniki
- 1 gotowe kruche ciasto
- nadzienie
- 4 duże jabłka
- 6 łyżek cukru jasnego trzcinowego
- 1/2 łyżki mielonego cynamonu
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- dodatkowo
- 50 g orzechów włoskich
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Sposób przygotowania
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne. Owoce pokrój w kostkę. Cztery łyżki cukru wymieszaj z cynamonem i posyp jabłka. Pozostałe 2 łyżki cukru połącz z mąką. Rozwałkuj ciasto, posyp je mieszanką cukru i mąki. Wykrawaj szklanką krążki i wykładaj nimi natłuszczone foremki. Na każdy wyłóż jabłka i zalej je roztopionym masłem. Przygotuj orzechy: na patelni rozgrzej masło, dodaj cukier i miód, mieszaj do rozpuszczenia i wrzuć orzechy. Gotuj kilka minut, mieszając. Orzechy wyłóż na wierzch tartaletek. Piekarnik nagrzej do 200 stopni i wstaw ciasteczka na ok. 30 minut. Zostaw na blaszce do wystygnięcia.