Reklama

Reklama

TARTALETKI ZE SZPARAGAMI I SOSEM ŚMIETANOWO-SEROWYM

Proste w przygotowaniu, a jakie smaczne!


Składniki

  • mąka pszenna – 250 g
  • masło min. 82% – 125 g
  • żółtko – 1 szt.
  • sól – 1 łyżeczka
  • zimna woda – 50 ml

Składniki

  • duża cebula - 1 szt.
  • mały por - 1 szt.
  • ser żółty np. Radamer Serenada - 200g
  • zielone szparagi - 10 szt.
  • śmietana 30% - 250 ml
  • żółtko - 2 szt.
  • masło min. 82% - 1 łyżki
  • sól, pieprz, papryka ostra, gałka muszkatołowa, cukier - do smaku

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko, odrobinę wody i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wylepiamy foremki, delikatnie nakłuwamy, wkładamy do mrożenia na 5 minut, a następnie pieczemy ok. 15 minut / 170 st. C (do zezłocenia).

Farsz: Szparagi myjemy, łamiemy końcówki, gotujemy w wodzie z dodatkiem odrobiny soli i cukru przez kilka minut, odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy drobno posiekaną cebule oraz pora , przesmażamy. Śmietanę roztrzepujemy z żółtkami, dodajemy np. starty ser Radamer, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i gałką muszkatołową.

Całość: Na podpieczone ciasto wyciągamy porcję cebulki z porem, zalewamy sosem śmietanowo serowym, układamy pokrojone szparagi.

Reklama

materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje