TARTALETKI ZE SZPARAGAMI I SOSEM ŚMIETANOWO-SEROWYM

Proste w przygotowaniu, a jakie smaczne!

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko, odrobinę wody i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wylepiamy foremki, delikatnie nakłuwamy, wkładamy do mrożenia na 5 minut, a następnie pieczemy ok. 15 minut / 170 st. C (do zezłocenia).

Farsz: Szparagi myjemy, łamiemy końcówki, gotujemy w wodzie z dodatkiem odrobiny soli i cukru przez kilka minut, odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy drobno posiekaną cebule oraz pora , przesmażamy. Śmietanę roztrzepujemy z żółtkami, dodajemy np. starty ser Radamer, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i gałką muszkatołową.

Całość: Na podpieczone ciasto wyciągamy porcję cebulki z porem, zalewamy sosem śmietanowo serowym, układamy pokrojone szparagi.

Tarta ze szpinakiem - najszybszy przepisInteria Kulinaria
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas