Tarteletki cytrynowe z borówkami
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek.
Składniki na 16 porcji:
- 6 jajek
- 40 dag zimnego masła
- 10 dag cukru pudru
- szczypta soli
- 25 dag mąki pszennej
- 8 dag mąki ziemniaczanej
- 375 ml soku cytrynowego (z 7-8 cytryn)
- 150 ml białego wina deserowego
- 20 dag borówek i malin
- 15 dag brązowego cukru
- 18 dag białego cukru
- mąka do oprószenia stolnicy
- tłuszcz do foremek
Sposób przygotowania:
1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. 15 dag masła pokrój na kawałki. Dodaj cukier puder, sól, mąkę pszenną, 2 żółtka i 2 łyżki zimnej wody. Zagnieć ciasto. Włóż je do lodówki na ok. 30 minut.
2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek na stolnicy oprószonej mąką. Wytnij z niego 16 kółek. Wylep nim foremki do tarteletek posmarowane tłuszczem. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Piecz ok. 25 minut.
3. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 120 ml zimnej wody. Sok cytrynowy zagotuj z winem i brązowym cukrem. Wlej rozmieszaną mąkę. Gotuj dalej 1-2 minuty. Pozostałe 4 żółtka wymieszaj z 6 łyżkami gorącej masy cytrynowej, połącz z resztą masy. Przestudź ją i wymieszaj z resztą masła.