Tartiflette

Proste danie z kuchni francuskiej.

Składniki:

  • 1,25 kg ziemniaków
  • 3 cebule
  • 250 g wędzonego boczku
  • 50 g masła250 ml wytrawnego białego wina
  • Czarny pieprz
  • 200 g śmietany
  • Sól
  • 250 g sera żółtego (najlepiej Reblochon de Savoie)

Reklama

Przygotowanie:

 Ziemniaki ugotować w mundurkach, odcedzić obrać, pokroić w plastry. Cebule pokroić w cienkie krążki, boczek w kostkę. Na maśle zrumienić cebulę dodać boczek i smażyć jeszcze 4-5 minut, dodać ziemniaki, smażyć jeszcze 4 minuty. Wlać białe wino, dodać sól, pieprz i śmietanę. Masę przełożyć do żaroodpornej formy, przykryć folią aluminiową i zapiec z serem (175 st. C przez 20 minut). Wyjąć, zdjąć folię aluminiową, zamieszać i zapiekać jeszcze 15-20 minut bez przykrycia.

Dowiedz się więcej na temat: Tartiflette

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje