Tartiflette
Proste danie z kuchni francuskiej.
Składniki:
- 1,25 kg ziemniaków
- 3 cebule
- 250 g wędzonego boczku
- 50 g masła250 ml wytrawnego białego wina
- Czarny pieprz
- 200 g śmietany
- Sól
- 250 g sera żółtego (najlepiej Reblochon de Savoie)
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, odcedzić obrać, pokroić w plastry. Cebule pokroić w cienkie krążki, boczek w kostkę. Na maśle zrumienić cebulę dodać boczek i smażyć jeszcze 4-5 minut, dodać ziemniaki, smażyć jeszcze 4 minuty. Wlać białe wino, dodać sól, pieprz i śmietanę. Masę przełożyć do żaroodpornej formy, przykryć folią aluminiową i zapiec z serem (175 st. C przez 20 minut). Wyjąć, zdjąć folię aluminiową, zamieszać i zapiekać jeszcze 15-20 minut bez przykrycia.