Tartletki szparagowe z pomidorkami koktajlowymi i pistacjami

Smaczna przekąska, którą przygotujesz bez trudu.

Tartaletki
Tartaletki materiały prasowe

Sposób przygotowania

Przepis na ciasto

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone w kosteczkę masło, sól i tymianek, całość rozcieramy palcami, aż  powstanie kruszonka. Dodajemy jajko i szybko ugniatamy ciasto na gładką masę. Z gotowego ciasta lepimy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i okładamy do lodówki na pół godziny. Foremki na mini tarty smarujemy masłem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do foremek w ten sposób, żeby ich brzegi były również pokryte ciastem. Spody nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Przepis na nadzienie

Szparagi, pomidorki koktajlowe i koperek myjemy. Koperek siekamy. Odcinamy twarde końcówki szparagów i pozostałą zieloną część kroimy na 2-centymetrowe kawałki. Siekamy pistacje. W misce mieszamy jajka ze śmietaną, startym żółtym serem i przyprawami. Na ostudzonych, upieczonych spodach układamy kilka kawałków szparagów i jednego pomidorka koktajlowego. Posypujemy koperkiem i pistacjami, a następnie zalewamy przygotowaną masą jajeczną. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Owocowe tartaletki - prosty przepis na domowe słodyczeInteria Kulinaria
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas