Tartletki szparagowe z pomidorkami koktajlowymi i pistacjami
Smaczna przekąska, którą przygotujesz bez trudu.

Składniki
- ciasto
- 250 g mąki
- 150 g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- szczypta tymianku
- pęczek zielonych szparagów
- 6 pomidorków koktajlowych
- 4 jajka
- 250 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki startego sera żółtego
- pęczek koperku
- 70 g Pistacji prażonych w piecu np. Bakalland
- pieprz i sól
Sposób przygotowania
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone w kosteczkę masło, sól i tymianek, całość rozcieramy palcami, aż powstanie kruszonka. Dodajemy jajko i szybko ugniatamy ciasto na gładką masę. Z gotowego ciasta lepimy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i okładamy do lodówki na pół godziny. Foremki na mini tarty smarujemy masłem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do foremek w ten sposób, żeby ich brzegi były również pokryte ciastem. Spody nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Przepis na nadzienie
Szparagi, pomidorki koktajlowe i koperek myjemy. Koperek siekamy. Odcinamy twarde końcówki szparagów i pozostałą zieloną część kroimy na 2-centymetrowe kawałki. Siekamy pistacje. W misce mieszamy jajka ze śmietaną, startym żółtym serem i przyprawami. Na ostudzonych, upieczonych spodach układamy kilka kawałków szparagów i jednego pomidorka koktajlowego. Posypujemy koperkiem i pistacjami, a następnie zalewamy przygotowaną masą jajeczną. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.