Reklama

Reklama

Tarty i placki z wędliną

Taki obiad zachwyci domowników!

Gryczany blat z salami

Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 20 dag mąki gryczanej
  • 10 dag mąki pszennej lub kukurydzianej
  • 1 jajko + 2 żółtka
  • 15 dag zimnego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta granulowanego czosnku
  • Farsz: 15 dag salami, 10 dag fety, 1 cukinia, 3 łyżki śmietany, 2 łyżki mleka, 1 jajko, 1 łyżeczka suszonego tymianku, sól, mielony pieprz

Sposób przygotowania

1. Ciasto: zimne masło (możesz je szybko schłodzić w zamrażarce) pokrój na małe kawałki. Mąki wymieszaj z solą i z czosnkiem. Posiekaj je nożem z masłem, jajkiem i żółtkami. Jeśli nie chce się zlepić, dodaj łyżkę lodowatej wody lub zimnej śmietany. Ciasto uformuj w kulę i zawiń w folię spożywczą. Schłodź przez godzinę. 

2. Ciasto rozwałkuj między 2 arkuszami pergaminu i przenieś na jednym z nich na blaszkę. Uformuj brzeg, ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw do piekarnika, nagrzanego do 180 st. Podpiecz przez 8 minut. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje