Reklama

Reklama

Tarty i placki z wędliną

Taki obiad zachwyci domowników!

Gryczany blat z salami

Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 20 dag mąki gryczanej
  • 10 dag mąki pszennej lub kukurydzianej
  • 1 jajko + 2 żółtka
  • 15 dag zimnego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta granulowanego czosnku
  • Farsz: 15 dag salami, 10 dag fety, 1 cukinia, 3 łyżki śmietany, 2 łyżki mleka, 1 jajko, 1 łyżeczka suszonego tymianku, sól, mielony pieprz

Sposób przygotowania

1. Ciasto: zimne masło (możesz je szybko schłodzić w zamrażarce) pokrój na małe kawałki. Mąki wymieszaj z solą i z czosnkiem. Posiekaj je nożem z masłem, jajkiem i żółtkami. Jeśli nie chce się zlepić, dodaj łyżkę lodowatej wody lub zimnej śmietany. Ciasto uformuj w kulę i zawiń w folię spożywczą. Schłodź przez godzinę. 

2. Ciasto rozwałkuj między 2 arkuszami pergaminu i przenieś na jednym z nich na blaszkę. Uformuj brzeg, ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw do piekarnika, nagrzanego do 180 st. Podpiecz przez 8 minut. 


Tarta serowo-dyniowa

Składniki

  • 12 dag mąki pszennej
  • 12 dag mąki krupczatki
  • 1 jajko
  • 15 dag masła
  • 2 łyżeczki mleka
  • sól
  • Nadzienie: 4 plasterki szynki wędzonej
  • 1 średni seler
  • 30 dag dyni hokkaido
  • 20 dag żółtego sera
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18%
  • po 1/2 cytryny i pomarańczy
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • kilka plasterków imbiru

Sposób przygotowania

1. Ciasto: zagnieć wszystkie składniki (wsyp dużą szczyptę soli). Rozwałkuj ciasto i wylep nim schłodzoną prostokątną foremkę. Wstaw do lodówki na 30 minut i podpiecz 10 minut w 180 st. 

2. Dynię opłucz i wysusz. Pokrój na małe plasterki. Wyciśnij sok z cytryny i z pomarańczy. Zagotuj go z cukrem i imbirem. Możesz też dodać szczyptę mielonego pieprzu. Do wrzącego płynu wkładaj po 2-3 plasterki dyni, uważając, by płyn cały czas wrzał. Obgotuj dynię tylko tyle, by stała się szklista i wyjmij na sitko.

3. Seler obierz i umyj. Pokrój na kawałki i obgotuj w osolonym wrzątku (tylko tyle, by stracił twardość). Wyjmij, ostudź i zetrzyj na tarce o małych otworach (ew. wymieszaj z niecałą łyżeczką jasnego octu winnego). Połowę sera zetrzyj. Seler połącz ze śmietaną i startym serem. Resztę sera pokrój na plasterki. 

4. Na ciasto wyłóż kilka plasterków dyni i przykryj selerem. Na wierzchu rozłóż resztę dyni i szynkę. Przykryj plasterkami sera. Zapiecz w 170 st. przez 30 minut. Posyp np. ziołami i podawaj.

Reklama

Lotaryński frykas z bekonem

Składniki

  • 25 dag mąki pszennej
  • 14 dag zimnego masła
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól
  • tłuszcz do foremki

Składniki - nadzienie

  • 25 dag surowego bekonu w plasterkach (ew. boczku)
  • 1 cebula
  • 4 jajka
  • 200 ml kremówki
  • 100 ml mleka
  • 20 dag żółtego, twardego sera
  • po małej szczypcie gałki muszkatołowej i białego pieprzu

Sposób przygotowania

1. Ciasto: mąkę przesiej z proszkiem i dużą szczyptą drobnej soli. Do mąki wrzuć posiekane masło i wbij jajko. Zagnieć ciasto, dosypując pod koniec ser. Foremki wysmaruj tłuszczem i wyłóż ciastem. Schłodź je w lodówce przez niecałą godzinę lub w zamrażalniku przez 10 minut. Wstaw do piekarnika, wcześniej nagrzanego do 200 st. i podpiecz przez 5 minut. 

2. Nadzienie: boczek pokrój w malutką kosteczkę. Cebulę obierz i zetrzyj na dużej tarce. Jajka zmiksuj z gałką i pieprzem. Połącz ze śmietaną, mlekiem i startym na drobnych oczkach serem (ser może być ostrzejszy w smaku, np. dojrzewający Bursztyn). 

3. Nadzienie rozłóż do lekko przestudzonych foremek z ciastem. Wyrównaj wierzch i zapiekaj przez 20 minut w 180 st. 

4. Podawaj np. posypane zieleniną, z dodatkiem mieszanki sałat skropionych winegretem.


Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy