Tarty i placki z wędliną

Ciasto z salami
Ciasto z salami123RF/PICSEL

Gryczany blat z salami

Składniki

  • 20 dag mąki gryczanej
  • 10 dag mąki pszennej lub kukurydzianej
  • 1 jajko + 2 żółtka
  • 15 dag zimnego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta granulowanego czosnku
  • Farsz: 15 dag salami, 10 dag fety, 1 cukinia, 3 łyżki śmietany, 2 łyżki mleka, 1 jajko, 1 łyżeczka suszonego tymianku, sól, mielony pieprz
8 porcji

Sposób przygotowania

Zmysłowe smaki: Tarta z kurkami Zmysłowe smakiInteria.tv
Tarta z dynią
Tarta z dynią123RF/PICSEL

Tarta serowo-dyniowa

Składniki

  • 12 dag mąki pszennej
  • 12 dag mąki krupczatki
  • 1 jajko
  • 15 dag masła
  • 2 łyżeczki mleka
  • sól
  • Nadzienie: 4 plasterki szynki wędzonej
  • 1 średni seler
  • 30 dag dyni hokkaido
  • 20 dag żółtego sera
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18%
  • po 1/2 cytryny i pomarańczy
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • kilka plasterków imbiru

Sposób przygotowania

Makaron zapiekany z seremInteria KulinariaInteria Kulinaria
Ciasto z bekonem
Ciasto z bekonem123RF/PICSEL

Lotaryński frykas z bekonem

Składniki

  • 25 dag mąki pszennej
  • 14 dag zimnego masła
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól
  • tłuszcz do foremki

- nadzienie

  • 25 dag surowego bekonu w plasterkach (ew. boczku)
  • 1 cebula
  • 4 jajka
  • 200 ml kremówki
  • 100 ml mleka
  • 20 dag żółtego, twardego sera
  • po małej szczypcie gałki muszkatołowej i białego pieprzu

Sposób przygotowania

Zmysłowe smaki: Tarta z bakłażanemAgnieszka MaciaszekInteria.tv
Tina
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?