Tarty i placki z wędliną

Taki obiad zachwyci domowników!

Ciasto z salami
Ciasto z salami123RF/PICSEL

Gryczany blat z salami

Sposób przygotowania

1. Ciasto: zimne masło (możesz je szybko schłodzić w zamrażarce) pokrój na małe kawałki. Mąki wymieszaj z solą i z czosnkiem. Posiekaj je nożem z masłem, jajkiem i żółtkami. Jeśli nie chce się zlepić, dodaj łyżkę lodowatej wody lub zimnej śmietany. Ciasto uformuj w kulę i zawiń w folię spożywczą. Schłodź przez godzinę. 

2. Ciasto rozwałkuj między 2 arkuszami pergaminu i przenieś na jednym z nich na blaszkę. Uformuj brzeg, ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw do piekarnika, nagrzanego do 180 st. Podpiecz przez 8 minut. 

Zmysłowe smaki: Tarta z kurkami Interia.tv
Tarta z dynią
Tarta z dynią123RF/PICSEL


Tarta serowo-dyniowa

Sposób przygotowania

1. Ciasto: zagnieć wszystkie składniki (wsyp dużą szczyptę soli). Rozwałkuj ciasto i wylep nim schłodzoną prostokątną foremkę. Wstaw do lodówki na 30 minut i podpiecz 10 minut w 180 st. 

2. Dynię opłucz i wysusz. Pokrój na małe plasterki. Wyciśnij sok z cytryny i z pomarańczy. Zagotuj go z cukrem i imbirem. Możesz też dodać szczyptę mielonego pieprzu. Do wrzącego płynu wkładaj po 2-3 plasterki dyni, uważając, by płyn cały czas wrzał. Obgotuj dynię tylko tyle, by stała się szklista i wyjmij na sitko.

3. Seler obierz i umyj. Pokrój na kawałki i obgotuj w osolonym wrzątku (tylko tyle, by stracił twardość). Wyjmij, ostudź i zetrzyj na tarce o małych otworach (ew. wymieszaj z niecałą łyżeczką jasnego octu winnego). Połowę sera zetrzyj. Seler połącz ze śmietaną i startym serem. Resztę sera pokrój na plasterki. 

4. Na ciasto wyłóż kilka plasterków dyni i przykryj selerem. Na wierzchu rozłóż resztę dyni i szynkę. Przykryj plasterkami sera. Zapiecz w 170 st. przez 30 minut. Posyp np. ziołami i podawaj.

Makaron zapiekany z seremInteria Kulinaria
Ciasto z bekonem
Ciasto z bekonem123RF/PICSEL

Lotaryński frykas z bekonem

Sposób przygotowania

1. Ciasto: mąkę przesiej z proszkiem i dużą szczyptą drobnej soli. Do mąki wrzuć posiekane masło i wbij jajko. Zagnieć ciasto, dosypując pod koniec ser. Foremki wysmaruj tłuszczem i wyłóż ciastem. Schłodź je w lodówce przez niecałą godzinę lub w zamrażalniku przez 10 minut. Wstaw do piekarnika, wcześniej nagrzanego do 200 st. i podpiecz przez 5 minut. 

2. Nadzienie: boczek pokrój w malutką kosteczkę. Cebulę obierz i zetrzyj na dużej tarce. Jajka zmiksuj z gałką i pieprzem. Połącz ze śmietaną, mlekiem i startym na drobnych oczkach serem (ser może być ostrzejszy w smaku, np. dojrzewający Bursztyn). 

3. Nadzienie rozłóż do lekko przestudzonych foremek z ciastem. Wyrównaj wierzch i zapiekaj przez 20 minut w 180 st. 

4. Podawaj np. posypane zieleniną, z dodatkiem mieszanki sałat skropionych winegretem.

Zmysłowe smaki: Tarta z bakłażanemInteria.tv
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas