Tatar
Uchodzi za przysmak dla koneserów oraz "bardzo męskie" danie. Nawet jeśli nie trafia do nas wizja jedzenia surowego mięsa, warto się przełamać i spróbować jak smakuje tatar przygotowany w domu. Pamiętajmy, że nie jest to danie dla kobiet w ciąży i dzieci.
1. Mięso bardzo dokładnie myjemy, usuwamy błonki i ścięgna, przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa albo kroimy drobno.
2. Dzielimy mięso na tyle porcji, ile będzie biesiadników. Do każdej porcji dodajemy płaską łyżkę oliwy i doprawiamy solą ją i pieprzem, możemy dodać też pół łyżeczki wody na porcję. Mieszamy i "wyrabiamy" mięso w dłoniach, formujemy spłaszczoną kulkę.
3. Cebule i ogórki kroimy drobno, układamy na talerzach. Na wierzch wykładamy mięso, robimy w nim wgłębienie i wbijamy żółtko jajka. W razie potrzeby raz jeszcze doprawiamy całość solą i pieprzem. Podajemy od razu.
RADY
Mięso wołowe, które wykorzystamy powinno być bardzo świeże, jak najlepszej jakości, kupione u sprawdzonego dostawcy. Dla urozmaicenia, obok ogórków i cebuli, można użyć też drobno pokrojonych marynowanych pieczarek.