Tatar

Aktualizacja

Tatar uchodzi za przysmak dla koneserów. Nawet jeśli nie trafia do nas wizja jedzenia surowego mięsa, warto się przełamać i spróbować, jak smakuje klasyczny tatar przygotowany w domu. Kto wie, może tatar awansuje na jedną z ulubionych potraw?

Tatar przygotowany ze świeżego mięsa dobrej jakości jest prawdziwym przysmakiem!
Tatar przygotowany ze świeżego mięsa dobrej jakości jest prawdziwym przysmakiem!123RF/PICSEL

Tatar - jak zrobić

1. Mięso na tatar bardzo dokładnie myjemy, usuwamy błonki i ścięgna, przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa albo kroimy drobno.

2. Dzielimy mięso na tyle porcji, ile będzie biesiadników. Do każdej porcji tatara dodajemy płaską łyżkę oliwy i doprawiamy solą ją i pieprzem, możemy dodać też pół łyżeczki wody na porcję. Mieszamy i "wyrabiamy" mięso w dłoniach, formujemy spłaszczoną kulkę.

3. Cebule i ogórki kroimy drobno, układamy na talerzach. Na wierzch wykładamy mięso na tatar, robimy w nim wgłębienie i wbijamy żółtko jajka. W razie potrzeby raz jeszcze doprawiamy całość solą i pieprzem. Tatar podajemy od razu.

Jak zrobić klasyczny tatar? Porady:

Mięso wołowe, które wykorzystamy powinno być bardzo świeże, jak najlepszej jakości, kupione u sprawdzonego dostawcy. Dla urozmaicenia, obok ogórków i cebuli, można użyć też drobno pokrojonych marynowanych pieczarek.

Nawet domowy tatar nie nadaje się dla małych dzieci i kobiet w ciąży z uwagi na potencjalne ryzyko związane ze spożywaniem surowego mięsa.

Potrzebujesz więcej inspiracji? Spróbuj tatar z dorsza i awokado 

Ciekawym pomysłem jest także tatar z łososia. Sprawdź!

Oto inny przepis na klasyczny tatar wołowy

* * *

Zobacz więcej:

Jak wybierać świeże mięso?Newseria Lifestyle
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas