Tatar marchewkowy z chrzanem, selerem i serem

Wspaniały dodatek do pieczywa

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Składniki

  • 3 duże marchewki
  • pół selera
  • korzeń chrzanu (może być też 1/2 małego słoiczka)
  • cytryna
  • tarty twardy żółty
  • ser
  • oliwa z oliwek lub olej z pestek winogron (1-2 łyżki)
  • PRZYPRAWY:
  • łyżka imbiru
  • szczypta chili
  • sól, pieprz – najlepiej biały
  • świeża bazylia (możesz też użyć innych ziół)
20 min
6 porcji

Sposób przygotowania

1. Warzywa oczyść, obierz i zetrzyj. Wymieszaj, dodając sok wyciśnięty z cytryny, oliwę lub olej. Dopraw łyżką imbiru i szczyptą chili oraz solą i pieprzem- do smaku.

2. Na końcu do tatara dodaj starty na drobnych oczkach dojrzewający, twardy ser(może to być parmezan, typu bursztyn itp.) oraz posiekaną drobno bazylię (lub inne świeże zioła, które lubisz). Możesz też położyć całe listki na gotowym tatarze.

3. Marchewkowy tatar dobrze smakuje podany na ciemnym,lekko opieczonym chlebie.

Świat kobiety
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?