Tatarskie czebureki z farszem

Pomysł na obiad w orientalnym stylu.

Czebureki z farszem
Czebureki z farszemmateriały prasowe

Sposób przygotowania

Wodę, masło, sól i cukier zagotować w rondelku. Zdjąć z kuchenki, wsypać mąkę, energicznie wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Do miski wsypać pozostała mąkę, dodać żółtko jajka (białko zostawić), sól, ostudzoną wodę z mąką oraz spirytus. Zarobić elastyczne ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny.

W międzyczasie pokroić  cebule w kostkę, podsmażyć na oleju do lekkiego zrumienienia i dodać do mięsa. Dodać również pokrojony w kostkę ser żółty, jogurt, posiekaną natkę pietruszki, oraz przyprawy do smaku. Całość dokładnie wyrobić ręką.

Ciasto wyciągnąć z lodówki, cienko rozwałkować i talerzykiem deserowym lub garnkiem podobnych rozmiarów wyciąć krążki (o średnicy około 15 cm). Na każdy krążek nałożyć dużą łyżkę farszu i zlepić pierogi, smarując łączenie białkiem jajka. Dla wzmocnienia brzegów można widelcem powtórzyć zlepianie.

Tak przygotowane pierogi usmażyć na patelni na średnio rozgrzanym oleju (optymalna głębokość oleju w patelni to ok. 1 cm) z obu stron na złoty kolor. Smażenie nie powinno być zbyt szybkie, żeby mięso nie pozostało surowe.

Składniki na sos dokładnie wymierzać w miseczce. Czebureki podawać z zimnym sosem serowo-jogurtowym.

Smacznego!

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas