Składniki:
- 50 dag gotowego ciasta kruchego
- 30-40 dag karkówki
- duża cebula
- ząbek czosnku
- smalec
- majeranek
- sól, pieprz, papryka
- jajko, kminek
Przygotowanie:
Karkówkę pokroić w drobniutką kosteczkę. Posiekać cebulę i czosnek. Na smalcu podsmażyć mięso. Dodać cebulę i czosnek. Smażyć razem na wolnym ogniu około 7 min. Doprawić solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Przestudzić. Ciasto rozwałkować. Wycinać z niego małe krążki. Na połowie krążków ułożyć po porcji mięsa. Następnie przykryć je pozostałymi krążkami ciasta. Zalepić brzegi formując okrągłe pierożki. Ułożyć na blasze przykrytej pergaminem. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać odrobiną kminku. Piec na złoto w temp. 200°C. Podawać do barszczyku.