Reklama

Reklama

Tęczowe ciasto

Przygotowanie: 90 minut. Porcja: 350 kilokalorii.

Składniki - na 10-12 porcji

  • 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka gazowanego napoju, np. oranżada lub sprite
  • barwniki spożywcze: czerwony, niebieski, żółty
  • polewa czekoladowa
  • kolorowa posypka konfetti

Przygotowanie:


Reklama

1. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Do miski wbij jajka, wsyp cukier, utrzyj mikserem na puszystą masę. Wciąż miksując na małych obrotach, dodawaj stopniowo suche składniki na przemian z napojem i olejem.

2. Ciasto podziel na 7 równych części. Do każdej części dodaj odrobinę barwnika, wymieszaj. Aby otrzymać kolor pomarańczowy, do ciasta dodaj odrobinę barwnika czerwonego i żółtego. Kolor zielony otrzymasz dodając do ciasta barwnik niebieski i żółty, a fioletowy – wsypując barwnik niebieski i czerwony.

3. Tortownicę posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Na środek tortownicy wylewaj kolejno (na środek poprzedniego koloru) ciasto w różnych kolorach: czerwone, pomarańczowe, żółte, zielone, jasnoniebieskie, ciemnoniebieskie, fioletowe. Piecz 60 minut w temperaturze 170°C. Gdy ciasto wystygnie, wierzch udekoruj polewą czekoladową i kolorową posypką.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje