Ten przepis to hit obiadowy. Już nigdy nie zjesz kalafiora w innej wersji

Przygotowanie kalafiora w cieście jest bardzo proste i nie zajmie wiele czasu
Przygotowanie kalafiora w cieście jest bardzo proste i nie zajmie wiele czasu123RF/PICSEL

Brak pomysłów na obiad? Kalafior w cieście naleśnikowym będzie strzałem w dziesiątkę

Jak zrobić kalafiora w cieście naleśnikowym?

Kalafior w cieście naleśnikowym - przepis

  • 2 jajka
  • 1 kalafior
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól i pieprz do smaku
Kalafior w cieście naleśnikowym można serwować solo lub też podać do mięsa, ryby czy ziemniaków
Kalafior w cieście naleśnikowym można serwować solo lub też podać do mięsa, ryby czy ziemniaków123RF/PICSEL
  1. Zacznij od podzielenia kalafiora na różyczki, następnie ugotuj je w osolonej wodzie do miękkości - ok. 7 min. Odcedź.
  2. W naczyniu wymieszaj jajka, mąkę, mleko, proszek do pieczenia oraz przyprawy tak, aby powstało ciasto bez grudek.
  3. Na patelni rozgrzej olej.
  4. Zanurzaj każdą różyczkę w cieście naleśnikowym i od razu kładź na rozgrzanym oleju. Smaż każdą sztukę z obu stron na złocisty kolor.
  5. Usmażone różyczki połóż na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, dzięki czemu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu. Smacznego!
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?