Reklama

Reklama

Tiramisu marchewkowe z morelami

Czas przyrządzenia: ok. 80 minut

Składniki

  • 15 dag marchewek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 12 dag masła
  • 18 dag cukru
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 25 dag mąki
  • 1/2 op. proszku do pieczenia,
  • 40 podłużnych biszkoptów,
  • 25 dag mielonego twarogu
  • 25 dag śmietany kremówki
  • 8 łyżek likieru migdałowego,
  • 1 puszka moreli
  • 1 łyżka kakao

Sposób przygotowania

1. Marchewki obierz, umyj, drobno zetrzyj. Skrop sokiem z cytryny. Masło utrzyj z 12 dag cukru i 1 cukrem waniliowym oraz kolejno wbijanymi jajkami. Potem domieszaj porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia. Dołóż startą marchewkę. Dobrze wymieszaj. Ciasto rozsmaruj na spodzie blachy wyłożonej pergaminem. Na tym rozłóż biszkopty i lekko wciśnij je w ciasto. Piecz ok. 20 minut w 180 st. Po wystudzeniu przetnij na 2 paski.

Reklama

2. Twaróg utrzyj z resztą cukru i pozostałym cukrem waniliowym. Wymieszaj z likierem. Śmietanę ubij, domieszaj do masy serowej. Morele osącz. Paski ciasta przełóż kremem oraz owocami. Schładzaj 2 godziny. Wierzch oprósz kakao.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje