Tiramisu marchewkowe z morelami

Składniki
- 15 dag marchewek
- sok z 1/2 cytryny
- 12 dag masła
- 18 dag cukru
- 2 op. cukru waniliowego
- 3 jajka
- 25 dag mąki
- 1/2 op. proszku do pieczenia,
- 40 podłużnych biszkoptów,
- 25 dag mielonego twarogu
- 25 dag śmietany kremówki
- 8 łyżek likieru migdałowego,
- 1 puszka moreli
- 1 łyżka kakao
Sposób przygotowania
1. Marchewki obierz, umyj, drobno zetrzyj. Skrop sokiem z cytryny. Masło utrzyj z 12 dag cukru i 1 cukrem waniliowym oraz kolejno wbijanymi jajkami. Potem domieszaj porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia. Dołóż startą marchewkę. Dobrze wymieszaj. Ciasto rozsmaruj na spodzie blachy wyłożonej pergaminem. Na tym rozłóż biszkopty i lekko wciśnij je w ciasto. Piecz ok. 20 minut w 180 st. Po wystudzeniu przetnij na 2 paski.
2. Twaróg utrzyj z resztą cukru i pozostałym cukrem waniliowym. Wymieszaj z likierem. Śmietanę ubij, domieszaj do masy serowej. Morele osącz. Paski ciasta przełóż kremem oraz owocami. Schładzaj 2 godziny. Wierzch oprósz kakao.