Tiramisu miodowe z brzoskwiniami
Nietypowa wersja tiramisu, ciekawe połączenie smaków. Warto spróbować!

Składniki
- 1 puszka brzoskwiń
- 4 łyżki likieru pomarańczowego
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki maku
- 25 dag mascarpone
- 3 łyżki miodu
- 20 dag gęstej kwaśnej śmietany
- 10 dag śmietany kremówki
8
Sposób przygotowania
1. Brzoskwinie osącz z zalewy i pokrój w drobną kosteczkę. Przełóż do miseczki. Skrop likierem, wstaw na godzinę do lodówki. Jajko rozbij, oddziel żółtko od białka. Białko ubij z cukrem. Pianę z białka połącz z żółtkiem. Wsyp obie mąki, proszek do pieczenia oraz mak. Wymieszaj. Ciasto przełóż do szprycy cukierniczej. Wyciśnij małe porcje na blachę wyłożoną pergaminem. Ciastka piecz 5-8 minut w 200 st.2. Serek mascarpone utrzyj z miodem i kwaśną śmietaną. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, domieszaj do masy serowej. Brzoskwinie krótko zmiksuj. Do wysokich pucharków nałóż na przemian: ciastka, krem oraz mus brzoskwiniowy. Deser od razu podawaj.