Reklama

Reklama

Tiramisu miodowe z brzoskwiniami

Nietypowa wersja tiramisu, ciekawe połączenie smaków. Warto spróbować!

Czas przyrządzenia: 90 minut
Składniki dla: 8

Składniki

  • 1 puszka brzoskwiń
  • 4 łyżki likieru pomarańczowego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki maku
  • 25 dag mascarpone
  • 3 łyżki miodu
  • 20 dag gęstej kwaśnej śmietany
  • 10 dag śmietany kremówki

Sposób przygotowania

1. Brzoskwinie osącz z zalewy i pokrój w drobną kosteczkę. Przełóż do miseczki. Skrop likierem, wstaw na godzinę do lodówki. Jajko rozbij, oddziel żółtko od białka. Białko ubij z cukrem. Pianę z białka połącz z żółtkiem. Wsyp obie mąki, proszek do pieczenia oraz mak. Wymieszaj. Ciasto przełóż do szprycy cukierniczej. Wyciśnij małe porcje na blachę wyłożoną pergaminem. Ciastka piecz 5-8 minut w 200 st.
2. Serek mascarpone utrzyj z miodem i kwaśną śmietaną. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, domieszaj do masy serowej. Brzoskwinie krótko zmiksuj. Do wysokich pucharków nałóż na przemian: ciastka, krem oraz mus brzoskwiniowy. Deser od razu podawaj.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje