Tiramisu podane w pucharkach
Deser z najwyższej półki.
Składniki:
●ok. 250 g okrągłych biszkoptów - pasują do okrągłych pucharków
●500 g mascarpone
●4 jajka (sparzone)
●4 łyżki cukru
●2 łyżki kawy rozpuszczalnej
●50 ml likieru amaretto lub łyżeczka esencji migdałowej
●kakao
Przygotowanie:
1. W 2 niepełnych szklankach ciepłej wody rozpuść kawę. Dodaj amaretto, odstaw do ostudzenia.
2. Jajka utrzyj z cukrem mikserem. Dodaj mascarpone, wymieszaj także mikserem.
3. Połowę biszkoptów na moment zanurz w kawie i ułóż na dnie pucharków. Połowę kremu wyłóż na biszkopty i posyp przez sitko warstwą kakao. Następnie ułóż drugą warstwę, ponownie nasączając biszkopty kawą i nakładając krem.
4. Przed podaniem deser możesz schłodzić i dowolnie udekorować.