Tiramisu w 4 wersjach
Każda przygotowana z innymi ciastkami, ale wszystkie równie wyborne.
Melonowe z maślanymi herbatnikami i karmelem
Składniki:
- 200 ml gorącego naparu mocnej kawy
- 6 łyżek + 8 dag cukru
- 2 łyżki likieru kawowego
- po 50 dag mascarpone i mielonego twarogu
- 1 melon miodowy
- 25 dag herbatników maślanych
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 3-4 łyżki kakao
Przygotowanie:
1. Kawę wymieszaj z 2 łyżkami cukru oraz likierem. Odstaw do wystudzenia. Serek mascarpone połącz z twarogiem i utrzyj z 8 dag cukru.
2. Melon pokrój na 4 cząstki, jedną odłóż, pozostałe oczyść, odetnij miąższ od skóry i pokrój go w plasterki. Formę wyłóż 1/2 ciastek, skrop 1/2 kawy. Na herbatnikach rozsmaruj 1/4 masy serowej. Przykryj ją plasterkami melona, 1/4 kremu i resztą ciastek. Skrop je pozostałą kawą i posmaruj resztą masy serowej. Deser wstaw do lodówki na 3 godziny. Pozostałe 4 łyżki cukru wsyp na rozgrzaną patelnię, stop. Karmel, wymieszaj z płatkami migdałowymi.
3. Masę karmelową rozsmaruj na folii aluminiowej, odstaw. Kiedy zastygnie, połam ją na kawałeczki. Odłożony kawałek melona pokrój. Gotowe tiramisu udekoruj kakao, melonem i karmelem.
Pomarańczowe z waflowymi rurkami i bezami
Składniki:
- 200 ml gorącego naparu mocnej kawy
- 2 łyżki + 8 dag cukru
- 2 łyżki likieru kawowego
- po 50 dag mascarpone i mielonego twarogu
- 4 pomarańcze
- ok. 10 dag rurek waflowych
- kilka różowych ciastek bezowych
- 3-4 łyżki kakao
- 4 waflowe rurki
Przygotowanie:
1. Kawę wymieszaj z 2 łyżkami cukru oraz likierem. Odstaw do wystudzenia. Serek mascarpone połącz z twarogiem i utrzyj na gładko z 8 dag cukru. Pomarańcze sparz, wytrzyj do sucha, 3 owoce obierz, usuń białą skórkę, miąższ pokrój w cienkie plasterki.
2. Spód formy wyłóż 1/2 rurek, skrop je 1/2 posłodzonej kawy z likierem i rozsmaruj na nich 1/4 masy serowej. Przykryj ją plasterkami pomarańczy, 1/4 kremu i resztą rurek. Skrop je pozostałą kawą i rozsmaruj resztą masy serowej. Deser wstaw do lodówki na 3 godziny.
3. Odłożoną pomarańczę pokrój w plasterki, bezy drobno pokrusz. Gotowe tiramisu oprósz kakao. Deser pokrój na porcje. Każdą udekoruj plasterkiem pomarańczy oraz rurką waflową. Przed podaniem posyp kawałeczkami ciastek bezowych.
Wiśniowe z migdałowymi ciasteczkami
Składniki:
- 200 ml gorącego naparu mocnej kawy
- 2 łyżki + 8 dag cukru
- 2 łyżki likieru kawowego
- 15 dag gorzkiej czekolady
- po 50 dag mascarpone i mielonego twarogu
- 1 słoik (720 ml) kompotu z wiśni
- 25 dag kruchych ciastek migdałowych (np. cantuccini)
- 3-4 łyżki kakao do oprószenia deseru
Przygotowanie:
1. Kawę wymieszaj z 2 łyżkami cukru oraz likierem. Odstaw do wystudzenia. Serek mascarpone połącz z twarogiem i utrzyj na gładko z 8 dag cukru. 10 dag czekolady zetrzyj na tarce o dużych otworach, wrzuć do masy serowej, wymieszaj. Wiśnie przełóż na sitko i zostaw tak, aż ociekną.
2. Spód formy wyłóż 1/2 ciastek, skrop je 1/2 posłodzonej kawy z likierem i rozsmaruj na nich 1/4 masy serowej. Posyp ją wiśniami (trochę owoców odłóż od dekoracji), 1/4 kremu i resztą ciastek. Skrop je pozostałą kawą, rozsmaruj resztę masy. Deser wstaw do lodówki na 3 godziny.
3. Pozostałą czekoladę zetrzyj na grube wiórki (np. nożem szczelinowym do obierania warzyw). Gotowe tiramisu udekoruj kakao, wiórkami czekoladowymi i wiśniami.
Kokosowe z podłużnymi biszkoptami i mango
Składniki:
- 200 ml gorącego naparu mocnej kawy
- 2 łyżki + 8 dag cukru
- 2 łyżki likieru kawowego
- 2 mango
- po 50 dag mascarpone i mielonego tłustego twarogu
- 2 łyżki drobnych wiórków kokosowych
- 20 dag podłużnych biszkoptów (tzw. kocich języczków)
- 3-4 łyżki kakao do oprószenia deseru
- 1 łyżka grubych wiórków kokosa
- melisa do dekoracji
Przygotowanie:
1. Mocno rozgrzej patelnię. Wsyp na nią drobne wiórki kokosowe, mieszając, zrumień je. Natychmiast przesyp na talerzyk i odstaw do wystudzenia. Tak samo zrumień grube wiórki. Kawę wymieszaj z likierem i 2 łyżkami cukru. Wystudź. Serek mascarpone połącz z twarogiem i utrzyj na gładko z 8 dag cukru. Domieszaj drobne wiórki kokosowe. Mango umyj, wytrzyj, rozetnij wzdłuż, usuń pestki i obierz. Miąższ pokrój w plasterki.
2. Spód formy wyłóż 1/2 biszkoptów, skrop je 1/2 posłodzonej kawy z likierem i rozsmaruj na nich 1/4 masy serowej. Przykryj połową mango, 1/4 kremu i resztą ciastek. Skrop je pozostałą kawą i rozsmaruj resztę masy. Deser schładzaj 3 godziny. Przed podaniem udekoruj kakao, kokosem oraz mango i melisą.