Tnij dynię!
Wycinanie w dyni szczerbatych uśmiechów jest coraz popularniejsze, ale w kuchni dynia jest rośliną zapomnianą.
Tymczasem dynia jest niskokaloryczna, smaczna i zawiera wiele składników odżywczych.
Dynie zawierają witaminy: A, B1, B2, C, PP oraz składniki mineralne: fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez. Miąższ nie zawiera tłuszczu. Ponieważ nie wiążą azotanów doskonale nadają się do żywienia dzieci, ludzi chorych na miażdżycę, stwardnienie tętnic, nadciśnienie tętnicze, niewydolność nerek, choroby wątroby, otyłość i zaburzenia przemiany materii.
Doskonałe właściwości zdrowotne mają także pestki dyni. Zapobiegają tworzeniu się złogów cholesterolu, są przydatne w leczeniu stanów zapalnych nerek, a także w leczeniu chorób skóry.
Poleca się je mężczyznom ponieważ zapobiegają rozrostowi gruczołu krokowego. Dzieciom mogą pomóc pozbyć się pasożytów przewodu pokarmowego.