To musisz wiedzieć o diecie bezglutenowej!

Aż 10-25 proc. osób z alergią pokarmową ma objawy uczulenia na gluten.
Aż 10-25 proc. osób z alergią pokarmową ma objawy uczulenia na gluten.123RF/PICSEL

ZBOŻA

Bezglutenowe, czyli bezpieczne, które możesz jeść:

  • amarant,
  • chleb świętojański,
  • gryka (nie zanieczyszczona),
  • kukurydza,
  • proso,
  • quinoa (komosa ryżowa),
  • sezam,
  • sorgo,
  • tapioka,
  • maniok,
  • ziemniaki,
  • ryż i ryż glutenowy ( nie jest to gluten zbożowy).

Niedozwolone, których trzeba unikać:

  • pszenica,
  • skrobia pszeniczna,
  • owies,
  • jęczmień,
  • pszenica płaskurka,
  • orkisz,
  • pszenżyto,
  • otręby z wyżej wymienionych zbóż,
  • słód jęczmienny,
  • muesli i płatki z w/w zbóż,
  • ciasto- świeże, suche, nadziewane,
  • produkty pieczone słodkie lub słone np. paluszki, chleb, suchary, krakersy, pizza, torty, ciastka drożdżowe.

Ryzykowne, których lepiej unikać:

  • ryż dmuchany,
  • pochodne kukurydzy,
  • chrupki ziemniaczane,
  • puree ziemniaczane - instant, mrożone,
  • mąka kasztanowa,
  • mąka gryczana,
  • pop corn,
  • skrobia i mąka kukurydziana,
  • skrobia i mąka ryżowa,
  • mąka z ciecierzycy,
  • skrobia ziemniaczana,
  • mąka tapiokowa,
  • mąka maniokowa,
  • mąka z prosa.

OWOCE

  • owoce świeże,
  • owoce mrożone,
  • owoce suszone (daktyle, figi, rodzynki)
  • orzechy w każdej postaci,

WARZYWA

  • wszystkie- surowe, gotowane, suszone, mrożone bez dodatków niedozwolonych,
  • warzywa marynowane- w oliwie, occie, zalewie solnej, soli,
  • warzywa strączkowe- świeże i puszkowane,
  • przecier pomidorowy, pomidory konserwowe bez dodatków środków konserwujących, zagęszczaczy, smakowych i barwników.
  • warzywa panierowane, w mące lub cieście,
  • dania mieszane z warzyw i zbóż,
  • warzywa mrożone w postaci : frytek, grzybów zawierające pszenicę lub jej pochodne.

MIĘSO , RYBY , JAJA

  • wszystkie rodzaje mięs bez dodatków zarówno świeże jak i mrożone,
  • wszystkie rodzaje ryb ( w sosie własnym, oliwie, wędzone, mrożone.
  • jaja.
  • mięso panierowane lub gotowane z sosem zawierającym mąkę,
  • ryby panierowane lub gotowane z sosem zawierającym mąkę,
  • ryby mrożone wstępnie gotowane.
  • różne rodzaje wędlin (mortadela, kiełbasa, parówki, biała kiełbasa, szynka gotowana).
  • konserwy mięsne,
  • gotowe sosy mięsne lub rybne,
  • gotowe lub półgotowe potrawy z mięsa i ryb.

MLEKO i PRZETWORY

  • mleko świeże i UHT ( o dłuższej przydatności do spożycia),
  • jogurt naturalny (chudy i pełnotłusty),
  • śmietana świeża i UHT,
  • ser świeży,
  • twaróg,
  • sery świeże i sezonowane ( parmezan, mozarella, edamski, emmentaler).
  • jogurt słodowy,
  • jogurt zbożowy,
  • jogurt herbatnikowy,
  • gotowe dania z serem.
  • mleko z dodatkiem witamin lub innymi dodatkami,
  • gotowe napoje mleczne,
  • jogurt owocowy,
  • śmietana UHT z przyprawami np. grzybowa, łososiowa.
  • bita śmietana,
  • kremy,
  • budynie,
  • sery w plasterkach,
  • sery topione,
  • sery ziołowe,
  • sery pleśniowe.

SŁODYCZE

  • miód,
  • cukier,
  • fruktoza,
  • dekstroza,
  • syrop glukozowy.
  • czekolada ze zbożami.
  • cukier puder,
  • marmolady,
  • czekolada w tabliczkach,
  • czekoladki,
  • kremy czekoladowe do smarowania,
  • kakao w proszku,
  • masa kakaowa,
  • lody,
  • lizaki lodowe,
  • napoje mrożone,
  • cukierki,
  • gumy do żucia,
  • owoce kandyzowane,
  • galaretki,
  • pastylki,
  • słodziki sztuczne.

NAPOJE

  • napoje gazowane i musujące ( np. coca-cola, oranżada),
  • napoje bezalkoholowe  ( w tym light),
  • herbaty (torebki) bez teiny, rumianku,
  •  herbaty ziołowe,
  • kawa i kawa bezkofeinowa,
  • soki,
  • nektary owocowe,
  • napoje alkoholowe: wino białe, czerwone, różowe,
  • wina musujące,
  • koniak, brendy, rum, teguila, Calvados
  • piwo,
  • whisky,
  • wódka zbożowa,
  • gin,
  • kawa rozpuszczalna,
  • kawa zbożowa,
  • napoje owsiane.
  • syropy do napojów,
  • gotowe mieszanki do przyrządzania kakao,
  • herbaty aromatyzowane,
  • płynne preparaty uzupełniające sole mineralne,
  • soki owocowe z dodatkiem włókien.

TŁUSZCZE

  • wszystkie oleje roślinne,
  • margaryna roślinna,
  • masło,
  • słonina,
  • smalec,
  • sól i pieprz,
  • zioła aromatyczne,

PRZYPRAWY

  • beszamel (sos),
  • gotowe sosy do makaronu,
  • gotowe sosy do mięs, ryb i sałatek,
  • masło niskotłuszczowe,
  • kostki, buliony mięsne,
  • preparaty rosołowe,
  • aromaty zapachowe,
  • zioła aromatyczne,
  • przyprawy.

INNE

  • ekstrakt z drożdży,
  • drożdże świeże,
  • drożdże liofilizowane,
  • zakwas z mąki zawierającej gluten,
  • proszek do pieczenia