To warto wiedzieć o śledziach
Sprawdzone rady gospodyń domowych.
1. Kupując śledzie pamiętaj, że ich zasolenie może być różne. Dlatego mocz je nawet kilka godzin, zmieniając co jakiś czas wodę. Potem śledzie wymocz jeszcze w mleku. Dzięki temu pozbędziesz się intensywnego zapachu.
2. Kupując filety śledziowe zwróć uwagę na ich wygląd. Najlepsze będą te, które mają około 15 cm długości, są jasne, zwarte i nie rozmoczone.
3. Przyprawiając świeże tuszki śledzi do smażenia lub pieczenia delikatnie natnij skórkę. Dzięki temu ryba będzie bardziej aromatyczna. Możesz też włożyć do środka odrobinę świeżych ziół.
4. Matjasy w oleju i w zalewie octowej możesz przechowywać w lodówce nawet tydzień.
5. Cytryna wzmacnia smak śledzia. Dlatego faszeruj nią pieczone śledzie, używaj jej do przygotowania marynaty lub dekoruj gotową już rybę.