Torcik bezowy
Słodkości na gorące dni.
- 2 gotowe blaty bezowe,
- 3 łyżeczki żelatyny,
- 50 dag truskawek,
- szklanka cukru pudru,
- torebka cukru waniliowego,
- 50 dag śmietanki kremówki
Przygotowanie:
Żelatynę zalej niewielką ilością wody, odstaw aby spęczniała, następnie rozpuść podgrzewając. Truskawki przebierz. Ok. 1/3 zmiksuj z 1/3 cukru pudru, wymieszaj z 1/3 żelatyny. Masą posmaruj 1 blat bezowy. Na tym ułoż połowę pokrojonych na połówki truskawek. Odłóż łyżkę cukru pudru, z pozostałym ubij śmietankę dosypując cukier waniliowy. Wymieszaj z resztą żelatyny. Wylej na truskawki. Przykryj ostatnim blatem. Ozdób resztą truskawek. Ochłodź. Posyp cukrem pudrem.
Czas przygotowania 25 minut