Reklama

Reklama

Torcik biszkoptowy z bitą śmietaną

Wiosenna słodycz!

Składniki:

  • 3 jajka
  • 10 dag cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 10 dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 dag mąki ziemniaczanej
  • 80 dag śmietany kremówki
  • 10 dag cukru pudru
  • 3 op. zagęstnika do śmietany typu śmietan-fix
  • 20 dag dżemu z malin
  • 10 dag płatków migdałowych

Przygotowanie:

1. Jajka rozbij. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj żółtka, obie mąki oraz proszek. Wymieszaj łyżką.

Reklama

2. Tortownicę wyłóż pergaminem. Nałóż do niej ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Piecz ok. 25 minut. Biszkopt wystudź, rozetnij na 3 krążki. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem i zagęstnikiem. Blaty posmaruj dżemem. Przełóż 2/3 bitej śmietany.

3. Tort posmaruj resztą bitej śmietany. Płatki zrumień, obsyp nimi bok ciasta.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje