Torcik biszkoptowy z bitą śmietaną
Wiosenna słodycz!
Składniki:
- 3 jajka
- 10 dag cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 10 dag mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 dag mąki ziemniaczanej
- 80 dag śmietany kremówki
- 10 dag cukru pudru
- 3 op. zagęstnika do śmietany typu śmietan-fix
- 20 dag dżemu z malin
- 10 dag płatków migdałowych
Przygotowanie:
1. Jajka rozbij. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj żółtka, obie mąki oraz proszek. Wymieszaj łyżką.
2. Tortownicę wyłóż pergaminem. Nałóż do niej ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Piecz ok. 25 minut. Biszkopt wystudź, rozetnij na 3 krążki. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem i zagęstnikiem. Blaty posmaruj dżemem. Przełóż 2/3 bitej śmietany.
3. Tort posmaruj resztą bitej śmietany. Płatki zrumień, obsyp nimi bok ciasta.