Torcik cytrynowy z kruchą bezą
Świeży, cytrynowy i pyszny torcik to idealne towarzystwo do kawy. Spróbuj, a gwarantujemy, że już na stałe zagości w twoim repertuarze.

Składniki
- 2 szkl. mąki orkiszowej
- 1 kostka masła
- 4 jajka
- 1 i 1/2 szkl. + 5 łyżek drobnego cukru
- 1 litr mleka
- 3 budynie waniliowe
- 2 cytryny
- 1/2 szkl. gotowego kremu cytrynowego (lemon curd)
- masło do formy
12 porcji
Sposób przygotowania:
1. Cytryny sparz, z 1/2 owocu zetrzyj skórkę, z obu wyciśnij sok. Oddziel żółtka od białek. Formę (śr. 30 cm) posmaruj masłem.
2. Z mąki, masła, 1/2 szkl. cukru, 4 żółtek i skórki cytrynowej zagnieć ciasto. Wylep nim formę. Piecz 30 minut w temp. 180 st.
3. Proszek budyniowy połącz z sokiem, 5 łyżkami cukru i 1 szkl. mleka. Resztę mleka zagotuj, wlej budyń. Gotuj do zgęstnienia.
4. Budyń wylej na spód. Białka ubij z resztą cukru. Bezę rozsmaruj na cieście. Piecz 10 minut w 180 st. Udekoruj kremem z cytryn.