Reklama

Torcik cytrynowy z kruchą bezą

Świeży, cytrynowy i pyszny torcik to idealne towarzystwo do kawy. Spróbuj, a gwarantujemy, że już na stałe zagości w twoim repertuarze.

Czas przyrządzenia: 25 min + pieczenie
Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 2 szkl. mąki orkiszowej
  • 1 kostka masła
  • 4 jajka
  • 1 i 1/2 szkl. + 5 łyżek drobnego cukru
  • 1 litr mleka
  • 3 budynie waniliowe
  • 2 cytryny
  • 1/2 szkl. gotowego kremu cytrynowego (lemon curd)
  • masło do formy

Sposób przygotowania:

1. Cytryny sparz, z 1/2 owocu zetrzyj skórkę, z obu wyciśnij sok. Oddziel żółtka od białek. Formę (śr. 30 cm) posmaruj masłem.

2. Z mąki, masła, 1/2 szkl. cukru, 4 żółtek  i skórki cytrynowej zagnieć ciasto. Wylep nim formę. Piecz 30 minut w temp. 180 st.

3. Proszek budyniowy połącz z sokiem, 5 łyżkami cukru i 1 szkl. mleka. Resztę mleka zagotuj, wlej budyń. Gotuj do zgęstnienia.

4. Budyń wylej na spód. Białka ubij  z resztą cukru. Bezę rozsmaruj na cieście. Piecz 10 minut w 180 st. Udekoruj kremem z cytryn.


Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy