Torcik cytrynowy z kruchą bezą

Świeży, cytrynowy i pyszny torcik to idealne towarzystwo do kawy. Spróbuj, a gwarantujemy, że już na stałe zagości w twoim repertuarze.

Torcik cytrynowy z kruchą bezą
Torcik cytrynowy z kruchą bezą123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Cytryny sparz, z 1/2 owocu zetrzyj skórkę, z obu wyciśnij sok. Oddziel żółtka od białek. Formę (śr. 30 cm) posmaruj masłem.

2. Z mąki, masła, 1/2 szkl. cukru, 4 żółtek  i skórki cytrynowej zagnieć ciasto. Wylep nim formę. Piecz 30 minut w temp. 180 st.

3. Proszek budyniowy połącz z sokiem, 5 łyżkami cukru i 1 szkl. mleka. Resztę mleka zagotuj, wlej budyń. Gotuj do zgęstnienia.

4. Budyń wylej na spód. Białka ubij  z resztą cukru. Bezę rozsmaruj na cieście. Piecz 10 minut w 180 st. Udekoruj kremem z cytryn.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas