Torcik czekoladowo - cynamonowy
Wyjątkowo smaczny deser!
Składniki:
Ciasto:
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki tortowej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2/3 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 1/2 opakowania proszku do pieczenia
Krem:
- 50 dag serka mascarpone
- 25 dag czekolady gorzkiej
- 250 ml śmietany 30 proc.
- 2 łyżeczki cynamonu
- 10 dag cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
1. Białka ubij z solą. Dodaj żółtka, potem mąki, proszek i kakao. Wymieszaj. Przełóż masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w temp. 180°C.
2. Czekoladę rozpuść, żelatynę zalej wrzątkiem. Serek zmiksuj z cynamonem i cukrem pudrem. 3/4 śmietany wymieszaj z serkiem. Dodaj 3/4 płynnej czekolady, żelatynę. Wymieszaj. Biszkopt przekrój w poprzek. Posmaruj kremem. Udekoruj czekoladą i śmietaną.