Torcik dla księżniczki
Składniki na 10 porcji. Czas: około 120 minut. Porcja: 510 kcal.
Całe jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Masło rozpuść, przestudź. Stopniowo dodawaj do ubitej masy. Wsyp 15 dag mąki przesianej z łyżeczką sody. Wymieszaj starannie drewnianą łyżką.
Maliny przebierz, w razie potrzeby opłucz i osącz. Owoce obtocz w pozostałej mące, dodaj do ciasta. Tortownicę wyłóż folią aluminiową (lub natłuść i oprósz bułką tartą). Przełóż ciasto. Piecz ok. 45 minut w temp. 160 st.
Mascarpone zmiksuj razem z twarogiem oraz cukrem pudrem na gładki krem. Przestudzone ciasto wyjmij z formy, przekrój na trzy blaty.
Pierwszy blat posmaruj cienką warstwą dżemu (np. malinowego) oraz przygotowanego kremu. Nakryj drugim blatem. Posmaruj dżemem i kremem. Ułóż ostatni blat, dociśnij. Tort posmaruj resztą kremu, schłodź.
15 dag masy marcepanowej zagnieć z odrobiną barwnika, rozwałkuj na pasek. Wytnij ozdobne wzorki, które po złożeniu utworzą koronę. Resztę masy rozwałkuj, okryj tort. Ozdób koroną i perełkami cukrowymi.
Nie masz różowego barwnika spożywczego? Wykorzystaj naturalny sok z bu- raków. Nie musisz się martwić, że zmieni on smak masy. Jeśli natomiast chcesz zabarwić marcepan na zielono, użyj soku ze szpinaku.