Reklama

Reklama

Torcik dla księżniczki

Składniki na 10 porcji. Czas: około 120 minut. Porcja: 510 kcal.

Składniki

  • 5 jajek
  • 10 dag cukru
  • 5 dag masła
  • 17 dag mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 38 dag malin
  • 40 dag serka mascarpone
  • 25 dag miękkiego twarogu
  • 5 dag cukru pudru
  • 45 dag masy marcepanowej
  • różowy barwnik spożywczy
  • perełki
  • dżem

Całe jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Masło rozpuść, przestudź. Stopniowo dodawaj do ubitej masy. Wsyp 15 dag mąki przesianej z łyżeczką sody. Wymieszaj starannie drewnianą łyżką.

Maliny przebierz, w razie potrzeby opłucz i osącz. Owoce obtocz w pozostałej mące, dodaj do ciasta. Tortownicę wyłóż folią aluminiową (lub natłuść i oprósz bułką tartą). Przełóż ciasto. Piecz ok. 45 minut w temp. 160 st.

Reklama

Mascarpone zmiksuj razem z twarogiem oraz cukrem pudrem na gładki krem. Przestudzone ciasto wyjmij z formy, przekrój na trzy blaty.

Pierwszy blat posmaruj cienką warstwą dżemu (np. malinowego) oraz przygotowanego kremu. Nakryj drugim blatem. Posmaruj dżemem i kremem. Ułóż ostatni blat, dociśnij. Tort posmaruj resztą kremu, schłodź.

15 dag masy marcepanowej zagnieć z odrobiną barwnika, rozwałkuj na pasek. Wytnij ozdobne wzorki, które po złożeniu utworzą koronę. Resztę masy rozwałkuj, okryj tort. Ozdób koroną i perełkami cukrowymi.

Nie masz różowego barwnika spożywczego? Wykorzystaj naturalny sok z bu- raków. Nie musisz się martwić, że zmieni on smak masy. Jeśli natomiast chcesz zabarwić marcepan na zielono, użyj soku ze szpinaku.

Świat kobiety

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje