Torcik Esterhazy

Węgierski specjał

Tort Esterhazy
Tort Esterhazy123RF/PICSEL

Składniki

- ciasto

  • 6 białek
  • 15 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z pomarańczy
  • 15 dag zmielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • duża szczypta cynamonu
  • szczypta soli

- krem

  • 6 żółtek
  • 35 dag masła
  • 4 łyżki miodu
  • 1 i 1/2 szkl. mleka 3,2%;

- do dekoracji

  • 1 szkl. cukru pudru
  • 2-3 łyżki wrzątku
  • 6 kostek gorzkiej czekolady
  • 10 dag płatków migdałowych
8-10 porcji

Sposób przygotowania

1. Ciasto: białka ubij z solą i dodawanym porcjami cukrem pudrem. Domieszaj sok z pomarańczy. Orzechy wymieszaj z mąką i cynamonem, delikatnie połącz z pianą. Na 4 arkuszach pergaminu narysuj 4 okręgi o średnicy ok. 23 cm. Rozłóż je na dwóch blaszkach i wyłóż na nie pianę. Piecz ok. 50 minut w temp. 140 st. C. 

2. Krem: żółtka ubij z 1/2 szkl. mleka i miodem. Resztę mleka lekko podgrzej i wlej do żółtek. Podgrzewaj, ciągle mieszając, aż masa zacznie delikatnie wrzeć. Od razu zestaw ją z ognia. Masło utrzyj na puch, połącz z masą. Prze- łóż nią bezowe blaty, posmaruj też boki torciku i posyp je płatkami migdałów. 

3. Z cukru pudru i wrzątku zrób lukier, posmaruj tort. Czekoladę rozpuść, narysuj nią na lukrze okręgi. Od razu wykałaczką przeciągnij po lukrze poprzeczne linie, by powstał wzór.

Wyjątkowy tort "Czarny las"Interia Kulinaria
Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?