Torcik Esterhazy
Węgierski specjał

Składniki
- ciasto
- 6 białek
- 15 dag cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z pomarańczy
- 15 dag zmielonych orzechów włoskich
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- duża szczypta cynamonu
- szczypta soli
- krem
- 6 żółtek
- 35 dag masła
- 4 łyżki miodu
- 1 i 1/2 szkl. mleka 3,2%;
- do dekoracji
- 1 szkl. cukru pudru
- 2-3 łyżki wrzątku
- 6 kostek gorzkiej czekolady
- 10 dag płatków migdałowych
Sposób przygotowania
1. Ciasto: białka ubij z solą i dodawanym porcjami cukrem pudrem. Domieszaj sok z pomarańczy. Orzechy wymieszaj z mąką i cynamonem, delikatnie połącz z pianą. Na 4 arkuszach pergaminu narysuj 4 okręgi o średnicy ok. 23 cm. Rozłóż je na dwóch blaszkach i wyłóż na nie pianę. Piecz ok. 50 minut w temp. 140 st. C.
2. Krem: żółtka ubij z 1/2 szkl. mleka i miodem. Resztę mleka lekko podgrzej i wlej do żółtek. Podgrzewaj, ciągle mieszając, aż masa zacznie delikatnie wrzeć. Od razu zestaw ją z ognia. Masło utrzyj na puch, połącz z masą. Prze- łóż nią bezowe blaty, posmaruj też boki torciku i posyp je płatkami migdałów.
3. Z cukru pudru i wrzątku zrób lukier, posmaruj tort. Czekoladę rozpuść, narysuj nią na lukrze okręgi. Od razu wykałaczką przeciągnij po lukrze poprzeczne linie, by powstał wzór.