Torcik macchiato
W sam raz na poprawę nastroju!

Składniki
- 2 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 3 jajka
- 100 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
Składniki
na krem kawowy
- 450 g jogurtu naturalnego
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w dwóch łyżkach gorącej wody
- 6 listków żelatyny
- 1 biała czekolada
- 100 ml śmietany kremówki
Składniki
na biały krem
- 750 g jogurtu naturalnego
- 4 łyżki cukru
- 10 listków żelatyny
- 100 ml śmietany kremówki
- 1 gorzka czekolada
Sposób przygotowania
Foremki lub większą, okrągłą formę posmaruj masłem i posyp bułką tartą.Jajka utrzyj z solą i cukrem na puszystą masę. Przesiej do niej mąki i wymieszaj.Powlewaj do foremek i piecz 30 minut w temp. 200 stopni C. Przygotujkrem kawowy: listki żelatyny namaczaj przez 10 minut w zimnej wodzie.Odciśnij i rozpuść w kąpieli wodnej. Jogurt wymieszaj z cukrem, rozpuszczonymiżelatyną i kawą. Dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj. Ubij na sztywno100 ml kremówki i wmieszaj do masy kawowej. Krem wyłóż na wystudzonyspód i wstaw na pół godziny do lodówki. Przygotuj biały krem: żelatynęnamocz i rozpuść j.w. Jogurt połącz z cukrem, 2 łyżeczkami cukru waniliowegoi żelatyną. Wrzuć posiekaną czekoladę i wymieszaj. Ubij 100 ml kremówkii dodaj do jogurtu. Wyłóż na warstwę kremu kawowego. Wstaw do lodówki.