Torcik mocno czekoladowy
Coś dla miłośników czekoladowych deserów!

Składniki
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 6 jajek
- 2/3 szkl. cukru
- 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki skórki startej z pomarańczy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 dag truskawek
- 1 duży słoik kremu czekoladowo-orzechowego
- 4 łyżki likieru pomarańczowego
- owoce do dekoracji
10 porcji
Sposób przygotowania
1. Czekoladę stop. Truskawki umyj, oczyść, potnij na połówki. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Białka ubij z cukrem. Domieszaj żółtka, czekoladę, skórkę z pomarańczy, mąkę, kakao i proszek. 2. Formę (śr. 20 cm) wyłóż pergaminem. Nałóż ciasto. Piecz je 40 min w 175 st. Wystudź, rozetnij na 3 placki. 3 Krem lekko podgrzej, wymieszaj z likierem. Blaty przełóż masą oraz truskawkami. Tort chłodź 1 godzinę. Udekoruj według uznania.