Torcik okazjonalny
Ten tort możesz zrobić na wyjątkowe okazje. Nie tylko urodziny takie są, ale także święta. Zachwyć gości przepysznym ciastem. Smacznego!
Składniki:
- 8 jajek
- 2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 torebki kisielu cytrynowego
- 2 torebki kisielu wiśniowego
- 2 cukry waniliowe
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 3 szklanki cukru pudru
- bita śmietana kremówka
- konfitury malinowe
- żelki
- listki czekoladowe do dekoracji tortu
Krem czekoladowy
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- cukier waniliowy
- 10 dag cukru pudru
- 4 łyżki grysiku kukurydzianego
- 3/4 szklanki mleka
- kostka masła
Sposób przygotowania:
Białka zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, na sztywną pianę, dodawać żółtka, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę podzielić na połowę. Do jednej dodać żółty kisiel, do drugiej zaś czerwony. Zmiksować.
Dwie takie same tortownice posmarować tłuszczem i posypać bezglutenową bułką tartą. Wylać ciasta do tortownic, piec w temperaturze190 stopni C przez 20 minut. Ciasta wystudzić i każde przekroić na dwa krążki.
Przygotować masę czekoladową. Zagotować grysik w mleku, dodając cukier waniliowy, cukier puder, a także roztopioną na patelni czekoladę. Gdy ostygnie zmiksować z kostką masła. Przygotować bitą śmietanę. Konfiturami malinowymi smarować krążki, nałożyć krem, położyć drugi krążek, posmarować wierzch i boki tortu kremem.
Udekorować tort kolorowymi żelkami i listkami według uznania. Podawać z bitą śmietaną.