Torcik okazjonalny

Ten tort możesz zrobić na wyjątkowe okazje. Nie tylko urodziny takie są, ale także święta. Zachwyć gości przepysznym ciastem. Smacznego!

Tort zrobiony w domu smakuje najlepiej.
Tort zrobiony w domu smakuje najlepiej. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 8 jajek
  • 2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 torebki kisielu cytrynowego
  • 2 torebki kisielu wiśniowego
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 3 szklanki cukru pudru
  • bita śmietana kremówka
  • konfitury malinowe
  • żelki
  • listki czekoladowe do dekoracji tortu

Krem  czekoladowy

  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • cukier waniliowy
  • 10 dag cukru pudru
  • 4 łyżki grysiku kukurydzianego
  • 3/4 szklanki mleka
  • kostka masła    

Sposób przygotowania:

Białka zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, na sztywną pianę, dodawać żółtka, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę podzielić na połowę. Do jednej dodać żółty kisiel, do drugiej zaś czerwony. Zmiksować.

Dwie takie same tortownice posmarować tłuszczem i posypać bezglutenową bułką tartą. Wylać ciasta do tortownic, piec w temperaturze190 stopni C przez 20 minut. Ciasta wystudzić i każde przekroić na dwa krążki.

Przygotować masę czekoladową. Zagotować grysik w mleku, dodając cukier waniliowy, cukier puder, a także roztopioną na patelni czekoladę. Gdy ostygnie zmiksować z kostką masła. Przygotować bitą śmietanę. Konfiturami malinowymi smarować krążki, nałożyć krem, położyć drugi krążek, posmarować wierzch i boki tortu kremem.

Udekorować tort kolorowymi żelkami i listkami według uznania. Podawać z bitą śmietaną.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas