Torcik ptysiowy z budyniem i mandarynkami

Smaczny i bardzo i efektowny dzięki kawałkom złocistego migdałowego krokantu.

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Proszek budyniowy wymieszaj z 50 ml mleka. W garnku zagotuj 450 ml mleka z 3 łyżkami cukru, wlej rozrobiony budyń. Gotuj, aż masa zgęstnieje. Odstaw ją do wystudzenia. Podgrzej resztę mleka, dodaj 120 ml wody, masło i szczyptę soli. Na wrzątek wsyp mąkę pszenną. Energicznie mieszając, gotuj, aż masa zbije się w kulę i zacznie odstawać od dna i ścianek garnka. Gorącą masę przełóż do miski. Od razu wbij jedno 1 jajko. Utrzyj mikserem i odstaw na 10 minut. Potem kolejno domieszaj pozostałe 3 jajka. Całość zmiksuj na gładkie ciasto. Dwie jednakowe tortownice wyłóż pergaminem.

2. Na spodzie każdej tortownicy rozsmaruj 1/2 ciasta. Placki ptysiowe wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez 20-25 minut. Wyjmij i odstaw do wystudzenia. Żelatynę namocz w zimnej wodzie,odstaw, by spęczniała. Śmietanę ubij na sztywno. Połącz z budyniem. Żelatynę rozpuść, podgrzewając, ostrożnie domieszaj do masy budyniowo-śmietanowej. Mandarynki osącz. Zalewę zagotuj. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 5 łyżkami zimnej wody, wlej do gotującej się zalewy. Gotuj dalej do zgęstnienia. Kilka mandarynek odłóż do dekoracji, resztę włóż do kisielu mandarynkowego, zagotuj. Wystudź.

3. Placki ptysiowe przełóż kremem oraz masą mandarynkową. Na wierzchu ułóż odłożone wcześniej owoce. Torcik wstaw na 2 godziny do lodówki. W garnku stop 10 dag cukru na jasny karmel. Wymieszaj go z łyżką wody. Wrzuć płatki migdałowe. Masę rozsmaruj na kawałku pergaminu. Pozostaw do zastygnięcia. Kiedy masa stwardnieje, połam ją na kawałki i udekoruj nimi ciasto.

Wyjątkowy tort "Czarny las"Interia Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas