Reklama

Reklama

Torcik śmietanowo-grejpfrutowy

Składniki

  • Ciasto:
  • 6 jajek
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem 1:
  • 2 czerwone grejpfruty
  • pół szklanki cukru pudru
  • żelatyna
  • Krem 2:
  • 500 ml śmietany 36 proc.
  • cukier
  • opakowanie serka mascarpone
  • żelatyna
  • Dekoracja:
  • 2 czerwone grejpfruty
  • łyżka cukru
  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania

1. Białka ubij, dodaj cukier, żółtka, proszek i mąki.Wlej do tortownicy, piecz 50 minut w temp. 160°C. Dwa grejpfruty pokrój, podsmaż z cukrem, dodaj żelatynę, duś chwilę. Ostudź.

2. Śmietanę ubij, dodaj cukier, serek i żelatynę. Grejpfruty do dekoracji pokrój w plastry.Ciasto podziel na 3 blaty. Pierwszy posmaruj konfiturą, drugi połową masy serowej. Ciasto smaruj masą serową, dekoruj.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje