Torcik śmietanowo-grejpfrutowy

Składniki
- Ciasto:
- 6 jajek
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem 1:
- 2 czerwone grejpfruty
- pół szklanki cukru pudru
- żelatyna
- Krem 2:
- 500 ml śmietany 36 proc.
- cukier
- opakowanie serka mascarpone
- żelatyna
- Dekoracja:
- 2 czerwone grejpfruty
- łyżka cukru
- płatki migdałowe
Sposób przygotowania
1. Białka ubij, dodaj cukier, żółtka, proszek i mąki.Wlej do tortownicy, piecz 50 minut w temp. 160°C. Dwa grejpfruty pokrój, podsmaż z cukrem, dodaj żelatynę, duś chwilę. Ostudź.2. Śmietanę ubij, dodaj cukier, serek i żelatynę. Grejpfruty do dekoracji pokrój w plastry.Ciasto podziel na 3 blaty. Pierwszy posmaruj konfiturą, drugi połową masy serowej. Ciasto smaruj masą serową, dekoruj.