Torcik wątróbkowy

Tort serwowany jako danie obiadowe? Tak, to możliwe! Pod warunkiem, że zostanie on wykonany z... wątróbki. Taki przysmak z pewnością zaskoczy wszystkich domowników.

Oryginalny sposób podawania wątróbki
Oryginalny sposób podawania wątróbki123RF/PICSEL

1. Oczyszczoną wątróbkę podsmażamy, studzimy, przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.

2. W misce łączymy zmieloną wątróbkę, jajka, sodę i mąkę, doprawiamy całość. Mieszamy, aż do uzyskania możliwie jednolitej konsystencji. Dodajemy mleko, ponownie mieszamy. Wylewamy masę partiami na patelnię - na rozgrzanym tłuszczu smażymy wątróbkowe placki. Z podanej ilości składników powinniśmy otrzymać 6-7 mniejszych placków lub 5 większych.

3. Pietruszkę i marchewkę ścieramy na tarce, czosnek, szczypiorek i cebule rozdrabniamy. Podsmażamy warzywa na maśle, aż cebula się zeszkli. Zdejmujemy z ognia, zostawiamy do przestudzenia. Łączymy z 6-ma łyżkami majonezu, mieszamy.

4. Układamy warstwy tortu: na spodzie kładziemy wątróbkowy placek, na nim rozprowadzamy masę warzywną. W ten sposób dokładamy kolejne "piętra". Wstawiamy torcik do lodówki na całą noc. Przed podaniem wierzch możemy udekorować startym serem i wybraną zieleniną, np. listkami rukoli czy zieloną pietruszką. Możemy też wyłożyć na wierzchu plastry pomidorów.

***

#POMAGAMINTERIA

Hubert ma roczek. Pierwsze sześć tygodni życia spędził w szpitalu, walcząc o każdy dzień. Urodził się z ciężkimi wadami - między innymi z brakiem kości w rękach. Pojawiła się jednak nadzieja na operację, która umożliwi mu normalny rozwój. Wystarczą dwa kompleksowe zabiegi, dzięki którym jego dłonie i przedramię ukształtują się w sposób prawidłowy, a ręce będą mogły prawidłowo rosnąć z zachowaniem pełnej funkcjonalności kończyn. Pomóż Hubercikowi przybić piątkę w przyszłości! Sprawdź szczegóły >>>

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas