Torcik z biszkoptami

Przepyszny deser.

Tort z biszkoptami
Tort z biszkoptami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Czekoladę połam na kawałeczki, stop w gorącej kąpieli wodnej wraz z mlekiem. Zdejmij z kąpieli wodnej. Potem dolej olejek i wymieszaj. Żelatynę namocz, odstaw na 10 minut, by spęczniała. Śmietanę ubij z cukrem. Masę czekoladową zmiksuj z jajkami. Delikatnie połącz ją z bitą śmietaną. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając. Domieszaj ją do pianki czekoladowej. W tortownicy (śr. 26 cm) ułóż warstwami okrągłe biszkopty i piankę czekoladową. Wstaw do lodówki na 4 godziny. Od reszty biszkoptów odetnij końce (po ok. 2 cm). Marmoladę podgrzej. Posmaruj nią ciastka. Zdejmij obręcz tortownicy. Bok tortu obłóż ciastkami. Schładzaj 30 minut. Skrawki biszkoptów pokrusz, posyp nimi ciasto, ew. udekoruj (np. borówkami i kakao).

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas