Torcik z biszkoptami

Przepyszny deser.

Składniki

  • ok. 24 podłużnych oraz
  • ok. 32 okrągłych biszkoptów
  • 3 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (min. 70 proc.)
  • 4 łyki mleka
  • 2–3 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka olejku migdałowego
  • 3 szkl. śmietany kremówki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 szkl. marmolady morelowej

Sposób przygotowania

Czekoladę połam na kawałeczki, stop w gorącej kąpieli wodnej wraz z mlekiem. Zdejmij z kąpieli wodnej. Potem dolej olejek i wymieszaj. Żelatynę namocz, odstaw na 10 minut, by spęczniała. Śmietanę ubij z cukrem. Masę czekoladową zmiksuj z jajkami. Delikatnie połącz ją z bitą śmietaną. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając. Domieszaj ją do pianki czekoladowej. W tortownicy (śr. 26 cm) ułóż warstwami okrągłe biszkopty i piankę czekoladową. Wstaw do lodówki na 4 godziny. Od reszty biszkoptów odetnij końce (po ok. 2 cm). Marmoladę podgrzej. Posmaruj nią ciastka. Zdejmij obręcz tortownicy. Bok tortu obłóż ciastkami. Schładzaj 30 minut. Skrawki biszkoptów pokrusz, posyp nimi ciasto, ew. udekoruj (np. borówkami i kakao). 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje