Torcik z cielęciny - Robert Sowa
Torcik z pieczonej cielęciny z czosnkiem i tymiankiem przekładany musem jajecznym z kaparami i anchois oraz sosem z rzeżuchy - przepis mistrza kuchni Roberta Sowy.
Sposób przygotowania
Mięso umyć, oczyścić i osuszyć papierowym ręcznikiem, zamarynować w oliwie z oliwek, przyprawie do pieczeni, tymianku, soli czosnkowej i czarnym pieprzu, a następnie wstawić na kilka godzin do lodówki. Zamarynowane mięso piec około 40 minut w temperaturze 140 st. C, a następnie wystudzić i pokroić w cienkie plasterki.
Przygotować farsz: jajka drobno posiekać, wymieszać z pokrojoną w paseczki rzodkiewką, ogórkiem, kaparami, anchois i koprem. Całość wymieszać z łyżką majonezu i doprawić do smaku.
Przygotować sos: jogurt naturalny wymieszać z pieprzem cayenne, sokiem z cytryny, posiekanym szczypiorkiem i rozdrobnioną rzeżuchą, a następnie doprawić do smaku.
Używając okrągłej foremki przygotować torcik, przekładając na przemian plastry cielęciny i farsz jajeczny. Całe danie polać sosem, udekorować pomidorkami koktajlowymi i kiełkami słonecznika.
Robert Sowa jest mistrzem kuchni warszawskiego Hotelu Jan III Sobieski.