Torcik z kokosowym kremem
Rozpływa się w ustach!

Składniki
- BISZKOPT:
- 4 jajka
- 1/2 szkl. cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 2/3 szkl. mąki pszennej
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- PRZEŁOŻENIE: 3 szkl. śmietany kremówki
- 1 op. cukru
- waniliowego
- 2 tabliczki (po 10 dag) białej czekolady
- 30 dag truskawek
- 5 łyżek wiórków kokosowych
Sposób przygotowania
1. Biszkopt: jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij, porcjami dosypując cukier i cukier waniliowy. Kiedy piana z białek będzie sztywna, kolejno domieszaj do niej żółtka. Obie mąki wymieszaj z proszkiem. Wsyp do masy jajecznej. Wymieszaj łyżką. Tortownicę wyłóż pergaminem. Napełnij ciastem. Piecz je ok. 25 minut w 200 ºC. Wystudź, rozkrój na 2 placki. 2. Przełożenie: białą czekoladę grubo zetrzyj. Śmietanę ubij z cukrem waniliowym. Odłóż kilka łyżek śmietany, resztę wymieszaj z kokosem oraz czekoladą. Biszkopty przełóż kokosowym kremem. Wierzch tortu posmaruj odłożoną bitą śmietaną. Schłodź. 3. Truskawki umyj, oczyść, pokrój w plasterki. Ułóż z nich rozetę na wierzchu ciasta.