Torcik z mascarpone

Torcik z serka mascarpone jest jednym z najdelikatniejszych deserów. Wypróbuj koniecznie nasz przepis!

Torcik mascarpone rozpływa się w ustach.
Torcik mascarpone rozpływa się w ustach. 123RF/PICSEL

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek, po szklance mąki i cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Krem:

  • 25 dag mascarpone
  • 125 ml śmietany kremówki
  • 5 dag cukru pudru

Ponadto:

  • konfitura wiśniowa
  • drylowane wiśnie (mogą być z kompotu)
  • słodka mocna herbata do nasączania
  • 5 dag gorzkiej czekolady
  • gotowa polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

1. Biszkopt: białka ubij z cukrem na sztywno. Wlej żółtka, wsyp pozostałe składniki, wymieszaj. Upiecz biszkopt (30 min w temp. 190˚C). Ostudź, przekrój na 3 krążki.

2. Krem: ubij kremówkę z cukrem, wymieszaj z mascarpone. Pierwszy krążek ciasta nasącz herbatą, posmaruj konfiturą. Nakryj drugim krążkiem. Nasącz.

Ułóż trochę kremu, wiśnie, nakryj trzecim krążkiem ciasta. Nasącz herbatą. Posmaruj resztą kremu. Wierzch i boki ciasta udekoruj polewą czekoladową stopioną z gorzką czekoladą. Odstaw do stężenia w chłodne miejsce.

Czas przygotowania 90 min, ilość porcji 12, cena za porcję 2,60 zł

Przepis przysłała Katarzyna Janeczko z Zamościa

Chwila dla Ciebie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas