Torcik z mascarpone
Torcik z serka mascarpone jest jednym z najdelikatniejszych deserów. Wypróbuj koniecznie nasz przepis!
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek, po szklance mąki i cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Krem:
- 25 dag mascarpone
- 125 ml śmietany kremówki
- 5 dag cukru pudru
Ponadto:
- konfitura wiśniowa
- drylowane wiśnie (mogą być z kompotu)
- słodka mocna herbata do nasączania
- 5 dag gorzkiej czekolady
- gotowa polewa czekoladowa
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt: białka ubij z cukrem na sztywno. Wlej żółtka, wsyp pozostałe składniki, wymieszaj. Upiecz biszkopt (30 min w temp. 190˚C). Ostudź, przekrój na 3 krążki.
2. Krem: ubij kremówkę z cukrem, wymieszaj z mascarpone. Pierwszy krążek ciasta nasącz herbatą, posmaruj konfiturą. Nakryj drugim krążkiem. Nasącz.
Ułóż trochę kremu, wiśnie, nakryj trzecim krążkiem ciasta. Nasącz herbatą. Posmaruj resztą kremu. Wierzch i boki ciasta udekoruj polewą czekoladową stopioną z gorzką czekoladą. Odstaw do stężenia w chłodne miejsce.
Czas przygotowania 90 min, ilość porcji 12, cena za porcję 2,60 zł
Przepis przysłała Katarzyna Janeczko z Zamościa