Reklama

Reklama

Torcik z mascarpone

Torcik z serka mascarpone jest jednym z najdelikatniejszych deserów. W połączeniu z lekko kwaśnymi wiśniami jest po prostu wyborny i trudno mu się oprzeć!

Czas przyrządzenia: 90 minut
Składniki dla: 12

Składniki na biszkopt

  • 5 jajek
  • po szklance mąki i cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Składniki na krem

  • 25 dag mascarpone
  • 125 ml śmietany kremówki
  • 5 dag cukru pudru

Składniki dodatkowe

  • konfitura wiśniowa
  • drylowane wiśnie (mogą być z kompotu, z puszki lub mrożone)
  • słodka mocna herbata do nasączania
  • 5 dag gorzkiej czekolady
  • gotowa polewa czekoladowa

Reklama

Przygotowanie:
Biszkopt: białka ubij z cukrem na sztywno. Wlej żółtka, wsyp pozostałe składniki, wymieszaj.

Upiecz biszkopt (30 min w temp. 190˚C). Ostudź, przekrój na 3 krążki.

Krem: ubij kremówkę z cukrem, wymieszaj z mascarpone.

Pierwszy krążek ciasta nasącz herbatą, posmaruj konfiturą. Nakryj drugim krążkiem. Nasącz. Ułóż trochę kremu, wiśnie, nakryj trzecim krążkiem ciasta. Nasącz herbatą. Posmaruj resztą kremu.

Wierzch i boki ciasta udekoruj polewą czekoladową stopioną z gorzką czekoladą. Odstaw do stężenia w chłodne miejsce.

***

Zobacz także:

Przekaż 1% na pomoc dzieciom - darmowy program TUTAJ>>>




Dowiedz się więcej na temat: torcik | tort mascarpone | Mascarpone | deser

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje