Torcik z mascarpone
Torcik z mascarpone jest jednym z najdelikatniejszych deserów. W połączeniu z lekko kwaśnymi wiśniami jest po prostu wyborny i trudno mu się oprzeć! Torcik z mascarpone rozpływa się w ustach! Pychota!
Składniki
Biszkopt
5 jajek
po szklance mąki i cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Krem
25 dag mascarpone
125 ml śmietany kremówki
5 dag cukru pudru
Dodatkowe
konfitura wiśniowa
drylowane wiśnie (mogą być z kompotu, z puszki lub mrożone)
słodka mocna herbata do nasączania
5 dag gorzkiej czekolady
gotowa polewa czekoladowa
Torcik z mascarpone - przygotowanie
Biszkopt: białka ubij z cukrem na sztywno. Wlej żółtka, wsyp pozostałe składniki, wymieszaj.
Upiecz biszkopt (30 min w temp. 190˚C). Ostudź, przekrój na 3 krążki.
Krem: ubij kremówkę z cukrem, wymieszaj z mascarpone.
Pierwszy krążek ciasta nasącz herbatą, posmaruj konfiturą. Nakryj drugim krążkiem. Nasącz. Ułóż trochę kremu, wiśnie, nakryj trzecim krążkiem ciasta. Nasącz herbatą. Posmaruj resztą kremu.
Wierzch i boki ciasta udekoruj polewą czekoladową stopioną z gorzką czekoladą. Odstaw do stężenia w chłodne miejsce.
Sprawdź też przepisy na pyszne ciasteczka:
Zobacz również: