Torcik z mascarpone

Aktualizacja

Torcik z mascarpone jest jednym z najdelikatniejszych deserów. W połączeniu z lekko kwaśnymi wiśniami jest po prostu wyborny i trudno mu się oprzeć! Torcik z mascarpone rozpływa się w ustach! Pychota!

Torcik z mascarpone rozpływa się w ustach.
Torcik z mascarpone rozpływa się w ustach. 123RF/PICSEL

Składniki

Biszkopt

5 jajek

po szklance mąki i cukru

łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

Krem

25 dag mascarpone

125 ml śmietany kremówki

5 dag cukru pudru

Dodatkowe

konfitura wiśniowa

drylowane wiśnie (mogą być z kompotu, z puszki lub mrożone)

słodka mocna herbata do nasączania

5 dag gorzkiej czekolady

gotowa polewa czekoladowa

Torcik z mascarpone - przygotowanie


Biszkopt: białka ubij z cukrem na sztywno. Wlej żółtka, wsyp pozostałe składniki, wymieszaj.

Upiecz biszkopt (30 min w temp. 190˚C). Ostudź, przekrój na 3 krążki.

Krem: ubij kremówkę z cukrem, wymieszaj z mascarpone.

Pierwszy krążek ciasta nasącz herbatą, posmaruj konfiturą. Nakryj drugim krążkiem. Nasącz. Ułóż trochę kremu, wiśnie, nakryj trzecim krążkiem ciasta. Nasącz herbatą. Posmaruj resztą kremu.

Wierzch i boki ciasta udekoruj polewą czekoladową stopioną z gorzką czekoladą. Odstaw do stężenia w chłodne miejsce.

Sprawdź też przepisy na pyszne ciasteczka:

Zobacz również:

"Ewa gotuje": Łosoś na szpinaku z ogórkiem i pomeloPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas