Reklama

Reklama

Torcik z suszonymi jabłkami

Lekki deser, w sam raz na weekendowe popołudnie!

Składniki dla: 8 porcji

Składniki - biszkopt

  • 1 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1 szkl. drobnego cukru
  • 5 dużych jajek
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki - krem

  • 15 dag suszonych jabłek
  • 40 dag serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru

Składniki - dodatkowo

  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • grubsze wiórki kokosowe i orzeszki do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Biszkopt: przesiej mąkę z proszkiem. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem na parze (dzięki temu będą bardziej puszyste). Miskę z masą zdejmij znad garnka z gotującą się wodą i ciągle ucierając, dodawaj po łyżce mąki. Na końcu wmieszaj pianę ubitą z białek. Ciasto przelej do foremki (jej spód wyłóż wcześniej pergaminem). 

2. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piecz przez ok. 20 minut. Zostaw na 10 minut do przestygnięcia w uchylonym piekarniku. Wyjmij i ostudź na kratce - biszkopt równo opadnie. 

3. Krem: jabłka zalej 2 szklankami wody i zagotuj. Gdy już zmiękną, odcedź je, ale nie wylewaj wody. Odlej niecałą szklankę i wymieszaj ją z sokiem z cytryny. Ew. posłodź do smaku. Nasącz przekrojony na 3 blaty biszkopt. 

4. Jabłka odsącz i zmiksuj. Serek ubij ze śmietanką i cukrem. Wymieszaj z jabłkami. Kremem przełóż warstwy biszkoptowe i posmaruj wierzch ciasta. Udekoruj torcik. 

Reklama


Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje