Torcik z trzema warstwami
Zachwyca smakiem i wyglądem!

Składniki
na spód
- 5 dag gorzkiej czekolady
- 5 dag masła
- 5 dag cukru
- 7 dag mąki
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 jajka
- 5 dag mielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki
na musy
- 750 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki żelatyny
- 15 dag gorzkiej czekolady
- 50 ml mocnego naparu kawy
- 50 ml likieru kokosowego
- DEKORACJA: lowoce, pralinki, wiórki czekoladowe i polewa czekoladowa
Sposób przygotowania
1. Spód: czekoladę stop, wystudź. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka połącz z masą maślaną. Mąkę przesiej z proszkiem i kakao, wsyp do ucieranej masy razem z migdałami. Domieszaj czekoladę. Białka ubij, połącz z ciastem. Przelej do wyłożonej pergaminem tortownicy. Piecz 35 minut w 180°C. 2. Musy: żelatynę namocz, a gdy spęcznieje, podziel na 3 porcje. Czekoladę stop, wystudź. Ubij Torcik z trzema warstwami 10-12 porcji 40 min ok. 35 min 5 godz. 250 ml śmietany. Połącz z czekoladą. Jedną porcję żelatyny stop, podgrzewając. Ostrożnie domieszaj ją do czekoladowej śmietany. Mus wylej na czekoladowy spód. Schładzaj godzinę. 3. Drugą porcję żelatyny podgrzej, rozpuść. Ubij 250 ml śmietany, połącz z kawą i żelatyną. Wylej na mus czekoladowy. Schładzaj godzinę. Ostatnią porcję żelatyny rozpuść. Resztę śmietany ubij, wymieszaj z likierem i żelatyną. Wylej na mus kawowy. Schładzaj 3 godziny. Ciasto udekoruj.