Reklama

Torcik z trzema warstwami

Zachwyca smakiem i wyglądem!

Czas przyrządzenia: 75 minut + chłodzenie
Składniki dla: 10-12 porcji

Składniki na spód

  • 5 dag gorzkiej czekolady
  • 5 dag masła
  • 5 dag cukru
  • 7 dag mąki
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 5 dag mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na musy

  • 750 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki żelatyny
  • 15 dag gorzkiej czekolady
  • 50 ml mocnego naparu kawy
  • 50 ml likieru kokosowego
  • DEKORACJA: lowoce, pralinki, wiórki czekoladowe i polewa czekoladowa

Sposób przygotowania

1. Spód: czekoladę stop, wystudź. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka połącz z masą maślaną. Mąkę przesiej z proszkiem i kakao, wsyp do ucieranej masy razem z migdałami. Domieszaj czekoladę. Białka ubij, połącz z ciastem. Przelej do wyłożonej pergaminem tortownicy. Piecz 35 minut w 180°C. 
2. Musy: żelatynę namocz, a gdy spęcznieje, podziel na 3 porcje. Czekoladę stop, wystudź. Ubij Torcik z trzema warstwami 10-12 porcji 40 min ok. 35 min 5 godz. 250 ml śmietany. Połącz z czekoladą. Jedną porcję żelatyny stop, podgrzewając. Ostrożnie domieszaj ją do czekoladowej śmietany. Mus wylej na czekoladowy spód. Schładzaj godzinę. 
3. Drugą porcję żelatyny podgrzej, rozpuść. Ubij 250 ml śmietany, połącz z kawą i żelatyną. Wylej na mus czekoladowy. Schładzaj godzinę. Ostatnią porcję żelatyny rozpuść. Resztę śmietany ubij, wymieszaj z likierem i żelatyną. Wylej na mus kawowy. Schładzaj 3 godziny. Ciasto udekoruj.

Reklama
Naj
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy