Torcik żurawinowy
Rozpływa się w ustach!
Sposób przygotowania
1. Przygotuj spód: herbatniki rozgnieć na miałki piasek. Możesz to zrobić, wsypując je już pokruszone do woreczka foliowego i zgnieść je wałkiem do ciasta. Wymieszaj z kakao i połącz z rozpuszczonym ciastem. Masą wylep wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę i wstaw do lodówki.
2. Masa: jajka umyj i wbij do miseczki. Dodaj żółtko i ubij z cukrem na gładką masę. Połącz z twarogiem i miksując, wlej śmietanę. Wsyp po łyżce mąkę wymieszaną z cukrem waniliowym. Miksuj jak najkrócej, by nie napowietrzyć masy. Przelej ją na spód Torcik żurawinowy i wyrównaj wierzch. Formę podwójnie owiń folią aluminiową. Postaw ją na głębokiej blaszce lub w większym naczyniu. Nalej wrzątku do 2/3 wysokości. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez godzinę w 180 st. Ostudź.
3. Galaretka: odłóż kilka owoców do dekoracji. Resztę rozgotuj z sokiem i z cukrem. Gdy owoce zaczną się rozpadać, przetrzyj je przez sitko - nie wystarczy zmiksować, bo zostaną kawałeczki skórki. Żelatynę rozpuść w 3 łyżkach wody i zmiksuj z musem. Przestudź i wylej na sernik. Schłodź do zastygnięcia galaretki, udekoruj.