Reklama

Torcik żurawinowy

Rozpływa się w ustach!

Składniki dla: 10 porcji

Składniki

  • 20 dag herbatników kakaowych
  • 10 dag masła
  • 1 łyżeczka prawdziwego kakao

Składniki - masa

  • 60 dag tłustego twarogu
  • trzykrotnie zmielonego
  • 30 dag kwaśnej śmietany 18%
  • 15 dag miałkiego cukru
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki mąki pszennej

Składniki - galaretka

  • 30 dag żurawiny
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • ew. 1/3 szkl. cukru pudru

Sposób przygotowania

1. Przygotuj spód: herbatniki rozgnieć na miałki piasek. Możesz to zrobić, wsypując je już pokruszone do woreczka foliowego i zgnieść je wałkiem do ciasta. Wymieszaj z kakao i połącz z rozpuszczonym ciastem. Masą wylep wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę i wstaw do lodówki. 

2. Masa: jajka umyj i wbij do miseczki. Dodaj żółtko i ubij z cukrem na gładką masę. Połącz z twarogiem i miksując, wlej śmietanę. Wsyp po łyżce mąkę wymieszaną z cukrem waniliowym. Miksuj jak najkrócej, by nie napowietrzyć masy. Przelej ją na spód Torcik żurawinowy i wyrównaj wierzch. Formę podwójnie owiń folią aluminiową. Postaw ją na głębokiej blaszce lub w większym naczyniu. Nalej wrzątku do 2/3 wysokości. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez godzinę w 180 st. Ostudź. 

3. Galaretka: odłóż kilka owoców do dekoracji. Resztę rozgotuj z sokiem i z cukrem. Gdy owoce zaczną się rozpadać, przetrzyj je przez sitko - nie wystarczy zmiksować, bo zostaną kawałeczki skórki. Żelatynę rozpuść w 3 łyżkach wody i zmiksuj z musem. Przestudź i wylej na sernik. Schłodź do zastygnięcia galaretki, udekoruj. 

Reklama


Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy