Torciki bez pieczenia
Ich przygotowanie jest proste, smak wyborny, a wygląd efektowny. Polecamy je na uroczyste spotkania, ale z takimi delicjami można świętować nawet bez okazji.
Przekładaniec kawowy
Sposób przygotowania
1. Proszek budyniowy wymieszaj z 2/3 szkl. mleka. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Wlej rozrobiony budyń. Mieszając, gotuj do zgęstnienia. Przełóż do miseczki i wystudź. Kawę rozpuść w 2-3 łyżkach wrzątku.
2. Zimny budyń utrzyj, porcjami dodając masło. Domieszaj kawę oraz likier. Tortownicę wyłóż folią. Wokół brzegu ustaw pierwszy rząd ciastek, przycinając je do wysokości formy. Cienko posmaruj je kremem. Ustawiaj kolejne rzędy, wykorzystując resztę ciastek i kremu, aż wypełnisz całą formę i położysz wierzch z ciastek. Torcik schładzaj przez noc. Potem oblej stopioną polewą i udekoruj.
Tropikalna chmurka
Sposób przygotowania
1. Pomarańcze obierz, usuń białą wewnętrzną warstwę. Miąższ pokrój w plasterki. Dużą tortownicę wyłóż folią, a potem plasterkami pomarańczy (niezbyt ciasno).
2. Kawałeczki ananasa dobrze osącz z zalewy. Ew. pozostałe plasterki pomarańczy potnij i wymieszaj z ananasem. Śmietanę połącz z serkiem i cukrem waniliowym. Ubij mikserem gęsty krem. Ciastka biszkoptowe połam na kawałki.
3. Przygotowany krem waniliowy mieszaj z pokrojonymi owocami oraz biszkoptami. Przełóż go do formy (na plastry pomarańczy). Wierzch wygładź łyżką. Torcik wstaw do lodówki na noc. Przed podaniem przełóż go do góry dnem na paterę.