Torciki śledziowe z suszonymi morelami

Suszone owoce i orzechy powinny stać się składnikiem naszej świątecznej kuchni nie tylko ze względu na swoje walory zdrowotne i odżywcze, ale również ze względu na tradycję, bowiem już od wieków wierzono, że duże ilości bakalii w świątecznych potrawach przynoszą szczęście i powodzenie przez cały następny rok.

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjnemateriały prasowe

Sposób przygotowania

Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut. Filety śledziowe, cebulę i suszone morele kroimy w drobną kostkę. Do składników dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Następnie w formujemy kształt, który chcemy nadać naszej sałatce, możemy użyć do tego prostokątnych foremek, w które przekładamy sałatkę. Wystudzone buraki kroimy w drobne paski i układamy na samej górze. Wszystko ozdabiamy kaparami i natką pietruszki. Sałatkę podajmy schłodzoną.

Najlepsza sałatka ziemniaczanaInteria Kulinaria
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas