Reklama

Reklama

Torciki z jabłkami

Dla małych i dużych łasuchów.

Serowy z chrupiącą posypką

Składniki:

  • 40 dag mąki pszennej
  • 40 dag cukru
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 1 op. proszku do pieczenia
  • sól
  • 4 jajka
  • 40 dag masła
  • 3-4 jabłka deserowe
  • 50 dag mielonego tłustego twarogu
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • mąka do oprószenia stolnicy

Przygotowanie:

1. Mąkę wymieszaj z 20 dag cukru, 1 cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, 1 jajkiem oraz 20 dag masła. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę. Zawiń ją w folię i włóż do lodówki na godzinę.

Reklama

2. Resztę masła utrzyj z pozostałym cukrem i ostatnim cukrem waniliowym. Wciąż ucierając kolejno wbij pozostałe jajka. Dodaj twaróg i proszek budyniowy. Masę serową wymieszaj. Ok. 1/3 schłodzonego ciasta odłóż. Resztę rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką.

3. Tortownicę wyłóż pergaminem. Spód i brzegi tortownicy wylep plackiem. Ponakłuwaj widelcem w kilku miejscach. Na spodzie z ciasta rozsmaruj masę serową. Jabłka umyj, pokrój na cząstki, wytnij gniazda nasienne. Cząstki jabłek pokrój w plasterki.Ułóż je na masie serowej. Pozostałe ciasto porwij na kawałeczki. Ułóż na wierzchu ciasta.

4. Torcik wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st., piecz przez 90 minut. Na ok. 40 minut przed końcem pieczenia przykryj ciasto kawałkiem folii aluminiowej, aby wierzch zbytnio się nie przyrumienił. Podawaj np. z odrobiną waniliowej bitej śmietany.

Kruchy z lukrem

Składniki:

Ciasto:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 25 dag masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Nadzienie:

  • 1 i 1/2 kg jabłek
  • 10 dag rodzynek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 12 dag brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 op. lukru
  • masło i tarta bułka do formy

Przygotowanie:

1. Ciasto: mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj masło, cukier puder, cukier waniliowy oraz jajka. Zagnieć ciasto. Schładzaj je ok. 30 minut.

2. Nadzienie: jabłka obierz, oczyść, pokrój na kawałeczki. Skrop je sokiem z cytryny. Wymieszaj z brązowym cukrem, miodem, rodzynkami i cynamonem. Tortownicę posmaruj masłem, oprósz tartą bułką. Oderwij 2/3 ciasta, rozwałkuj je. Plackiem wylep formę. Na spodzie rozłóż jabłka.

3. Pozostałe ciasto rozwałkuj, przykryj nadzienie. Wierzch ciasta ponakłuwaj widelcem. Piecz ok. 50 minut w temp. 180 st. Oblej lukrem.

Budyniowy oblany czekoladą

Składniki:

  • 1 kg słodkich jabłek deserowych
  • sok z 1 cytryny
  • 50 dag masła
  • 30 dag cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 6 jajek
  • 35 dag mąki pszennej
  • 1 małe op. proszku do pieczenia
  • 4 łyżki śmietany kremówki
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 500 ml mleka
  • o 15 dag gorzkiej i mlecznej czekolady
  • 10 dag margaryny
  • tłuszcz do formy

Przygotowanie:

1. Połowę masła utrzyj z 25 dag cukru, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno dodaj jajka na przemian z dodawaną po łyżce mąką (w sumie 6 łyżek). Resztę mąki przesiej z proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami połącz z masą maślaną. Wlej śmietanę. Dobrze wymieszaj całość mikserem. Jabłka obierz, oczyść, miąższ drobno pokrój. Natychmiast skrop je sokiem z cytryny.

2. Blachę (30x36 cm) posmaruj tłuszczem. Na spodzie rozsmaruj ciasto. Rozłóż kawałeczki jabłek, lekko wciśnij je w ciasto. Blachę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz 40 minut.

3. W tym czasie proszek budyniowy wymieszaj z 8 łyżkami zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotuj, wlej rozrobiony budyń. Gotuj dalej, mieszając, aż masa zgęstnieje. Budyń przełóż do miseczki. Przykryj folią spożywczą i odstaw do wystudzenia. Pozostałe masło utrzyj, małymi porcjami dodając zimny budyń. Składniki ucieraj dalej, aż powstanie puszysty biały krem. Rozsmaruj go na wierzchu wystudzonego ciasta i wstaw do lodówki na 4 godziny.

4. Obie czekolady połam na kawałeczki, stop razem z margaryną w kąpieli wodnej. Polewę wystudź. Oblej nią gotowe ciasto. Odstaw do zastygnięcia.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje