Tort bezowo-śmietankowy
Wyśmienicie komponuje się z kremem. Lubi też towarzystwo owoców. Z ubitej i upieczonej piany można wyczarować najróżniejsze kształty.

Składniki
- Biszkopt:
- 5 jajek
- niepełna szklanka mąki
- niepełna szklanka cukru
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- torebka herbaty pomarańczowej do nasączenia
- Krem:
- 0,5 l śmietany kremówki
- mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
- owoce do dekoracji
- Beza:
- 4 białka
- szklanka cukru pudru
Sposób przygotowania
1. Z białek i soli ubij pianę, powoli dodaj cukier, żółtka i wymieszane mąki. Przelej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, piecz w temp. 160°C przez 40 minut. Wystudź. 2. Z białek i szczypty soli ubij sztywną pianę. Miksując, powoli wsypuj cukier puder. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wyciskaj na nią rękawem cukierniczym małe kleksy. Piecz je w temp. 140°C przez 50-60 minut. 3. Śmietanę kremówkę ubij, a następnie wymieszaj z połową pokruszonych bezików. Biszkopt przekrój na trzy części, nasącz zaparzoną herbatą, przełóż dżemem i połową kremówki. Dekoruj resztą kremówki, owocami i pozostałymi bezami.