Tort bezowo-śmietankowy

Wyśmienicie komponuje się z kremem. Lubi też towarzystwo owoców. Z ubitej i upieczonej piany można wyczarować najróżniejsze kształty.

Tort z bezą
Tort z bezą123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Z białek i soli ubij pianę, powoli dodaj cukier, żółtka i wymieszane mąki. Przelej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, piecz w temp. 160°C przez 40 minut. Wystudź. 

2. Z białek i szczypty soli ubij sztywną pianę. Miksując, powoli wsypuj cukier puder. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wyciskaj na nią rękawem cukierniczym małe kleksy. Piecz je w temp. 140°C przez 50-60 minut. 

3. Śmietanę kremówkę ubij, a następnie wymieszaj z połową pokruszonych bezików. Biszkopt przekrój na trzy części, nasącz zaparzoną herbatą, przełóż dżemem i połową kremówki. Dekoruj resztą kremówki, owocami i pozostałymi bezami.

Biszkoptowy torcik z kremem i galaretkąInteria Kulinaria
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas