Tort bezowo-śmietankowy
Wyśmienicie komponuje się z kremem. Lubi też towarzystwo owoców. Z ubitej i upieczonej piany można wyczarować najróżniejsze kształty.
Sposób przygotowania
1. Z białek i soli ubij pianę, powoli dodaj cukier, żółtka i wymieszane mąki. Przelej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, piecz w temp. 160°C przez 40 minut. Wystudź.
2. Z białek i szczypty soli ubij sztywną pianę. Miksując, powoli wsypuj cukier puder. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wyciskaj na nią rękawem cukierniczym małe kleksy. Piecz je w temp. 140°C przez 50-60 minut.
3. Śmietanę kremówkę ubij, a następnie wymieszaj z połową pokruszonych bezików. Biszkopt przekrój na trzy części, nasącz zaparzoną herbatą, przełóż dżemem i połową kremówki. Dekoruj resztą kremówki, owocami i pozostałymi bezami.