Reklama

Reklama

Tort bezowo-śmietankowy

Wyśmienicie komponuje się z kremem. Lubi też towarzystwo owoców. Z ubitej i upieczonej piany można wyczarować najróżniejsze kształty.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • niepełna szklanka mąki
  • niepełna szklanka cukru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • torebka herbaty pomarańczowej do nasączenia
  • Krem:
  • 0,5 l śmietany kremówki
  • mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
  • owoce do dekoracji
  • Beza:
  • 4 białka
  • szklanka cukru pudru

Sposób przygotowania

1. Z białek i soli ubij pianę, powoli dodaj cukier, żółtka i wymieszane mąki. Przelej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, piecz w temp. 160°C przez 40 minut. Wystudź. 

2. Z białek i szczypty soli ubij sztywną pianę. Miksując, powoli wsypuj cukier puder. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wyciskaj na nią rękawem cukierniczym małe kleksy. Piecz je w temp. 140°C przez 50-60 minut. 

3. Śmietanę kremówkę ubij, a następnie wymieszaj z połową pokruszonych bezików. Biszkopt przekrój na trzy części, nasącz zaparzoną herbatą, przełóż dżemem i połową kremówki. Dekoruj resztą kremówki, owocami i pozostałymi bezami. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje