Tort czekoladowo-gruszkowy
Ten tort robi wrażenie!
Składniki:
- 4 małe gruszki
- 150 ml wytrawnego wina białego
- Sok z jednej cytryny
- 125 g cukru
- 3 jajka
- 150 g cukru pudru
- Sól
- 150 ml oleju słonecznikowego
- 650 g śmietany kremówki
- 100 g mąki
- 75 g mąki ziemniaczanej
- 10 g proszku do pieczenia
- 2 płaty żelatyny
- Opakowanie cukru waniliowego
- 200 g konfitury malinowej
- 150 g mlecznej czekolady
- 2 opakowania przezroczystej polewy do tortów (Tortenguss)
Przygotowanie:
Gruszki obrać pokroić na ósemki, wyciąć gniazda nasienne. Wino zagotować z sokiem z cytryny, 500 ml wody i 75 cukru. Włożyć gruszki i gotować 15-20 minut bez przykrycia.
Jajka, cukier puder i sól utrzeć na kremową masę. Powoli dolewać olej i 150 g śmietany.
Mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia wymieszać i dodać do ciasta. Nałożyć do natłuszczonej okrągłej formy, piec w 175 st. C 20-30 minut. Gruszki wyjąć z zalewy. Gruszki i zalewę ostudzić.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Do 250 g śmietany dodać 50 g cukru i cukier waniliowy. Żelatynę odcisnąć i roztopić. Dodać dwie łyżki śmietany, wymieszać, a następnie połączyć z resztą. Odstawić na 15 minut w chłodne miejsce. Ubić 150 g śmietany i dodać do kremu.
Ciasto uwolnić z formy, przeciąć na dwa blaty i przełożyć konfiturą. Ciasto umieścić w pierścieniu tortownicy. Nałożyć krem i gruszki. Odstawić na 4 godziny w chłodne miejsce.
Czekoladę posiekać. 250 ml zalewy z gruszek i 250 ml wody połączyć, rozpuścić w tym polewę do tortów i czekoladę, podgrzewać cały czas mieszając, gdy jest blisko wrzenia odstawić, ostudzić, nałożyć na tort i wstawić na godzinę do lodówki.
Ubić 100 g śmietany i dekorować tort. Na kleksy śmietany nałożyć odrobina konfitury.