Tort czekoladowy
Aż trudno uwierzyć, że ten tort jest zrobiony z czerwonej fasoli! Smakuje mocno czekoladowo.
Fasolę osącz z zalewy i opłucz. Przełóż do miski, dodaj 5 całych jajek oraz 5 żółtek, rozdrobnij blenderem. Miękki tłuszcz utrzyj mikserem na puch. Z białek ubij sztywną pianę. Do masy fasolowo-żółtkowej wsyp cukier, cukier wanilinowy, sól, proszek do pieczenia, sodę oraz kakao, zmiksuj aż składniki się połączą. Dodaj masło, zmiksuj. Na koniec dodaj pianę z białek, delikatnie wymieszaj łyżką.
Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 45-55 min w temp. 180°C do tzw. suchego patyczka. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Do miski włóż serek mascarpone, dodaj krem czekoladowy, zmiksuj. Dodaj przestudzoną czekoladę i jeszcze chwilę miksuj. Krem podziel na dwie części, do jednej dodaj 2-3 łyżki posiekanych pistacji.
Wystudzone ciasto przekrój wzdłuż na dwa blaty. Pierwszy blat posmaruj kremem z pistacjami. Przykryj drugim kawałkiem ciasta. Wierzch posmaruj resztą kremu i posyp pozostałymi pistacjami.